Funcții publice și cooperative politice locale

de Dorin Dobrincu

Timp de mai mulți ani, formal, prefecții și subprefecții au fost înalți funcționari publici, nu membri de partid. În realitate, partidele aveau clienții lor, pe care îi (re)instalau în pozițiile negociate în spatele ușilor închise. Era o ipocrizie generală, la care participau liderii centrali și județeni ai partidelor și „înalții funcționari”, desigur. Nu era puțin lucru să-i controlezi pe reprezentanții guvernului central în județe, după cum nu era puțin lucru să fii în primul cerc al puterii locale.

La începutul anului 2021, când guvernul a fost format de o alianță încheiată între PNL, USR și UDMR, am asistat la repolitizarea prin lege a funcțiilor de prefecți și subprefecți. Baronii și/sau șefii autobuzelor de campanie își puteau pune în mod deschis clienții și în aceste poziții, iar aceștia își scoteau carnetele de partid pitite până atunci prin servietele birocratice. Voci critice credibile față de această practică am auzit doar dinspre societatea civilă. Nimic dinspre partidele care beneficiau de pe urma acestor aranjamente. Partidul (propriu) avea dreptate. Și interese.

Când PSD-ul a luat locul USR-ului la masa puterii, în toamna anului 2021, regăsindu-se așadar alături de PNL și UDMR, funcțiile în discuție s-au renegociat. Unii clienți politici – cu săgeți, trandafiri sau lalele în mâini – au fost nevoiți să facă un pas în spate, alții l-au făcut în față. Nici atunci nu a spus nimeni nimic. Pentru că iarăși partidele aveau dreptate, apărau interese și ofereau sinecuri.

Acum văd că unii oameni implicați în politica locală – spre exemplu, peneliștii ieșeni – au realizat dintr-o dată că (re)politizarea funcției de prefect a fost o eroare. Și au găsit responsabilul pentru nefăcuta de acum doi ani: USR-ul. Ei nu au nicio responsabilitate, au fost și sunt de bună credință, întruchiparea competenței și garanții stabilității politice și administrative. De fapt, respectul față de interesul public nu prea se învață în mediul politic autohton, din câte vedem.

Explicația e simplă. La Iași, PNL-ul – care are conducerea Consiliului Județean și a Primăriei Municipiului Iași – este în război deschis cu PSD-ul, care deține conducerea Prefecturii. Deși sunt într-o alianță la nivel național, cele două grupuri, cele două cooperative rivale locale – un fel de Cosa Nostra față în față cu ‘Ndrangheta – nu cooperează, se acuză reciproc, se sabotează necontenit. Buna guvernare și dezvoltarea trebuie să mai aștepte. La fel și mâinile curate.

Devino membru MDM