„De ce a reapărut discuția despre regionalizare?” a fost întrebarea care a stat la baza emisiunii „Forum Economic” difuzată miercuri, 26 aprilie 2023, la TVR Iași și TVR 3. Moderatorul Iulian Leca i-a avut ca interlocutori pe Alexandru Cohal, sociolingvist, şi George Ţurcănaşu, specialist în geografia sistemelor urbane şi teritoriale, ambii membri activi ai Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei.
Cei doi invitați s-au referit atât la propunerea recentă a Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), care s-a pronunțat în favoarea reducerii numărului de județe de la 41 la 15, cât și la regiuni și regionalism, în general, și la lipsa unei culturi în acest sens la nivelul populației din România.
Reprezentanții CCIR au propus un „decupaj administrativ care se suprapune, cel puțin în cazul Moldovei, pe vechile regiuni de inspirație sovietică, aproape perfect. Asta n-ar fi o problemă majoră, ce este mai grav este faptul că, dintre toate variantele de regionalizare propuse până acum, aceasta are cei mai slabi parametri – sociali, economici, specifici configurațiilor de regiuni mici. Pentru că o regiune mică are câteva probleme, în primul rând una de funcționalitate, care este precară, iar o alta, majoră, ar fi capacitatea de negociere mult mai redusă cu Bucureștiul sau cu nivelul administrativ superior european”, a explicat George Țurcănașu.
El a menționat că „în Europa de Vest avem câteva modele extraordinar de bune pe care am putea să le urmăm” și a detaliat reformele administrativ-teritoriale pe care le-au făcut Spania și Franța, care au dus la construcția unor regiuni eficiente, coerente teritorial și identitar, cu 5-7 milioane de locuitori.
„Ar trebui să facem regionalizarea cât mai repede și cât mai bine posibil. Dar trebuie să ne ferim să facem construcții teritoriale de mici dimensiuni”, a conchis Țurcănașu.
La rândul său, Alexandru Cohal a subliniat faptul că la noi nu se discută la modul serios problema regionalizării, pentru că nu avem o cultură formată în acest sens. Când totuși subiectul regiunilor apare pe agenda publică, acesta este confiscat și deformat de politicienii interesați de a obține capital politic.
Alexandru Cohal a ținut, de asemenea, să combată mitul că regionalizarea ar pune în pericol unitatea statală.
„Nu este nici un fel de pericol de dărâmare sau subminare a caracterului național-unitar al României. Din contra, în toate țările în care s-a întâmplat reorganizarea administrativă, și mă refer cu precădere la Franța, Germania, inclusiv Italia, regionalismul, ca valoare culturală, pe care noi nu o avem, a condus la construcții teritoriale și identitare care au mărit aderența cetățeanului și loialitatea lui față de statul național. Pentru că regiunile nu sunt altceva decât un nivel intermediar de organizare care ajută statul să funcționeze mai bine. Acesta este discursul modern al regionalismului”, a arătat Cohal, argumentând în plus prin faptul că regiunea nu are putere de decizie în politica de apărare și cea externă.
În opinia sociologului, „centralismul a creat o dezangajare a cetățeanului față de națiune, iar migrația masivă este o dovadă palpabilă în acest sens”.
Întreaga emisiune poate fi urmărită accesând link-ul: