MDM s-a întâlnit cu Ambasadorul SUA

de Dorin Dobrincu

Luni, 24 aprilie 2023, la Iași, am participat, în format restrâns, la o întâlnire cu doamna Kathleen Ann Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Oficialul american a fost prezent în urbea moldavă cu ocazia deschiderii expoziției fotografice „Noi, poporul: 25 de ani de parteneriat strategic” între Statele Unite ale Americii și România.

Întâlnirea a fost solicitată de ambasadă, ca parte a încercărilor acesteia de a înțelege cum se văd dinspre societatea civilă viața politică din România, în particular din regiunea Moldova, curentele de opinie contrarii pe teme de interes particular sau general etc.

Chiar la începutul întâlnirii i-am înmânat diplomatului american, din partea Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, un material scris conținând o prezentare a ceea ce suntem și ce facem, valorile și misiunea asociației noastre, situația particulară a Moldovei, chestiunea regionalismului și regionalizării, problema infrastructurii majore pentru ieșirea din izolare și pentru dezvoltare, mai multe hărți utile (vezi documentul de mai jos).

Discuția a privit politica românească în general, poziționarea diferiților actori politici, instituționali și a publicului față de reformele clamate – și nepuse în practică, precum reforma administrativă, inclusiv regionalizarea –, creșterea curentelor conspiraționiste și extremiste într-o societate cu vulnerabilități evidențiate din plin în ultimii ani.

Au ocupat un loc important și referirile la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, propaganda rusă, aștepările publicului nostru față de Uniunea Europeană, NATO, în mod particular față de Statele Unite ale Americii, investițiile americane în creștere în România, inclusiv în regiunea Moldova.

Este vizibilă menținerea unui nivel ridicat de interes al SUA față de România, cu o creștere în ceea ce privește regiunea Moldova, precum și față de Republica Moldova, în contextul mai larg al evenimentelor grave care se petrec nu doar în proximitatea noastră, ci pe o scenă mult mai mare.

L.E. Ambasada Statelor Unite la București a făcut referire la întâlnirea dintre doamna ambasador Kavalec și domnul Dorin Dobrincu, preşedintele Mişcării pentru Dezvoltarea Moldovei, în comunicatul de presă care a fost publicat pe site-ul propriu și a fost transmis agenției de presă Agerpres

Întâlnirea a fost reflectată și de Ziarul de Iași, în articolul: Întrevedere a ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kovalec, cu Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

***

Atașăm mai jos mesajul înmânat doamnei Kathleen Ann Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, din partea MDM.

Devino membru MDM