Expert Forum (EFOR) și Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare (CDBG) au analizat parcursul electoral al candidaților la alegerile parlamentare din decembrie. Câți dintre candidați se află la primul scrutin parlamentar și câți sunt la a doua sau chiar a treia candidatură? Dintre cei cu experiență anterioară, câți au candidat din partea aceleiași formațiuni politice și câți au practicat traseismul electoral?
Cercetarea a luat în considerare alegerile parlamentare din perioada 2016-2024 și partidele cu cele mai mari șanse de a intra în parlament (AUR, PNL, PSD, SOS, UDMR, USR).
În ceea ce privește distribuția candidaților în funcție de scrutin, analiza arată că numărul de candidați la primul scrutin parlamentar pentru partidele analizate și după 2016 este considerabil (71%). Această categorie este urmată de grupul candidaților la a doua (14.50 + 4.85 = 19.35%) și la a treia (9.32%) candidatură.
O primă concluzie ar fi că majoritatea covârșitoare a listelor de partid sunt constituite din candidați la primul scrutin parlamentar (ținând cont de dificultățile metodologice descrise) – 71% pentru partidele analizate. În realitate însă, o parte dintre candidații noi la parlamentare au mai candidat la funcții locale în trecut, arată cercetarea.
Traseismul geografic este un fenomen semnificativ, dar nu majoritar. Din candidații la al doilea sau al treilea scrutin parlamentar, 19.89% și-au schimbat circumscripția cel puțin o dată. Situația defalcată pe liste de partid relevă faptul că traseismul geografic este o practică populară la UDMR, unde 52.61% din candidații la al doilea sau al treilea scrutin parlamentar și-au modificat și circumscripția cel puțin o dată. Raportat la listele din 2020, cei mai mulți candidați din alte circumscripții se află în Vaslui, Buzău și Constanța. Invers, circumscripțiile de unde s-a plecat cel mai mult în ultimii ani sunt Ialomița, Tulcea și Argeș.
Mai mult despre raport AICI
Raportul integral se găsește AICI.