Republica.ro / „A fost sau n-a fost beat în Parlament?” Cum a ajuns unul dintre puținii politicieni care au fost în Ucraina să fie „judecat” de colegii lui care au stat acasă

Săptămâna trecută, mai precis în ziua de 13 aprilie 2022, la tribuna Camerei Deputaților a urcat domnul Filip Havârneanu, deputat USR de Iași. Tânăr, activ, dornic de afirmare, conjudețeanul meu a dat la începutul anului unele semne de autonomizare în organizația de partid din Iași, distanțându-se de ex-patronul politic, deputatul Cosette Chichirău. Cel mai probabil erau jocuri politice interne, nimic mai mult.

În ultimele săptămâni, dl Havârneanu a fost implicat în ajutarea refugiaților ucraineni, a fost în mai multe rânduri cu ajutoare în Ucraina, a fost chiar la Kiev, împreună cu oficiali europeni din mai multe state, a văzut, a filmat și a relatat despre atrocitățile comise de ruși în suburbiile capitalei ucrainene. Merită reținut că doar câțiva parlamentari români au fost implicați în acțiuni de acest fel până acum. Ceilalți erau extrem de ocupați cu activitățile din Parlament, erau prezenți în cabinetele parlamentare deschise în localitățile patriei, se întâlneau cu cetățenii români, a căror propășire au jurat să o urmărească necontenit.

Foto: Facebook Filip Havarneanu

Discursul pe care deputatul USR l-a ținut în fața colegilor de diferite culori a ridicat semne de întrebare în privința formei. Deși frazele erau inteligibile, deputatul vorbea cu dificultate. Unii l-au acuzat că s-ar fi dus beat în fața colegilor, oameni onorabili, care reprezintă poporul și sunt preocupați doar de binele acestuia. Cel taxat s-a apărat, spunând că a suferit un accident și lua calmante.

Cum țara este excelent guvernată de când milităria a fost coborâtă din pod, iar temele de dezbatere publică par să se fi evaporat, principalul partid prezidențial a luat atitudine până și prin vocea lui Alexandru Muraru, deputat PNL de Iași și consilier onorific al premierului României, prima funcție moștenită de la Ludovic Orban, iar ultima asigurată și de Florin Cîțu, și de Nicolae Ciucă.

Luni, 18 aprilie, dl Muraru a dat publicității un comunicat dedicat cazului Havârneanu. Pe considerentul că „tribuna Parlamentului nu poate și nu trebuie să fie batjocorită”, că instituțiile statului nu trebuie discreditate, iar pe deasupra preocupat de grija față de binele partidului rival, penelistul a cerut ca useristului să-i fie retras sprijinul politic. Răul trebuie tăiat de la rădăcină. Ar fi inadmisibil ca un asemenea cetățean să afecteze bunul nume al celorlalți parlamentari.

Luni după-amiază, ca din întâmplare, în studioul Antenei 3, s-a organizat o mică dezbatere, în chestiune fiind modul în care deputatul Havârneanu s-a prezentat în plenul Camerei Deputaților. Pe lângă moderatoare și ciuvicul de serviciu, au fost invitați și câte un deputat de la PSD și USR. Dl Muraru a intervenit telefonic și s-a declarat convins că dl Havârneanu era sub influența băuturilor alcoolice.

Alexandru Muraru este cunoscut pentru convingerile sale puternice în privința adversarilor politici. Stilul indignării selective este una dintre mărcile sale. Prietenii de ocazie beneficiază de îngăduință temporară. Pe vremea când era doar aspirant la deputăție și la șefia filialei ieșene a PNL, micul iacobin cerea excluderea din organizație a unor colegi care negociau poziții publice și alte avantaje cu inamicul politic local, primarul municipiului Iași. Principiile au înflorit doar câteva anotimpuri, apoi s-au ofilit într-o iarnă, când chiar revoluționarul de obediență fenechistă a sărit în barca de partid aruncată în vârtej de cuplul Costel Alexe-Mihai Chirica.

Nu știu ca dl Muraru să fi luat vreodată atitudine față de corupția sau comportamentul public scandalos al unora dintre membrii partidului său aflați în funcții publice, nici măcar din organizația pe care conjunctura i-a dat-o în brațele-i vânjoase. Nicio vorbă nu a scos onorabilul deputat când a devenit publică vechea aventură a dlui Florin Cîțu, care urcase la volanul unei mașini, în Iowa, după ce consumase prea multă bere. Nu a spus nimic conjudețeanul meu atunci când domnii Chirica și Alexe, colegi de organizație, adunau dosare penale cu fervoarea cu care alții colecționează timbre sau cutii de chibrituri. Nu a spus nimic nici atunci când Damian Butnariu, primarul comunei Mogoșești Siret, județul Iași, a fost implicat într-un scandal sexual, iar ulterior, deși formal exclus din PNL, a câștigat un nou mandat având parte de complicitatea colegilor de partid.

Desigur, deputatul PNL știe că unele voturi care l-au dus în Parlament intraseră în urne cu ajutorul celor amintiți și al altora ca ei. De aceea nu încetează să se afișeze cu președintele Consiliului Județean Iași. Sau să întrețină legături utile cu furnizorii de voturi din partid. De altfel, cu puțin timp înainte de a scrie aceste rânduri, dl Butnariu a remarcat câteva panseuri înșirate de dl Muraru pe pagina de Facebook, așa că s-a grăbit să le aprecieze cu un gif pe care stă scris: „Respect”.

Voluntar, bătăios și preocupat de propriul bine, dl Muraru șlefuiește cu tenacitate la propria efigie. Se protejează de orice ar putea să-i afecteze interesele și traiul bun. Nu știu să fi avut o inițiativă demnă de reținut cu privire la ceea ce se întâmplă la granițele noastre de nord și de est. În mai multe rânduri a urcat pe pagina de Facebook poze cu șefii săi de partid, formali sau informali, care se arătau preocupați, când erau fotografii în preajmă, de ceea ce se întâmplă în jur.

Deputatul Muraru nu a fost în Ucraina de la începerea războiului actual. Cum nu au fost nici președintele Klaus Iohannis, nici premierul Nicolae Ciucă, marii săi protectori și/sau tovarăși de drum. Ar fi fost inacceptabil disconfortul, niște riscuri trebuiau asumate. Așa ceva nu este pentru eroii din fotoliile luxoase. În schimb, a fost o perioadă bună pentru exersarea salturilor dintr-o barcă în alta, pentru exerciții de imagine și în general pentru jocul de-a politica.

un articol de Dorin Dobrincu, apărut în Republica.ro, 20 aprilie 2022

Devino membru MDM