Republica.ro / Nici victime, nici eroi, doar corupți: pe marginea unor aserțiuni caramitriene

de Dorin Dobrincu

Într-o zi toridă, pe 4 august 2023, domnul Andrei Caramitru a scris o scurtă postare pe pagina sa de Facebook, într-o chestiune care ține și de geopolitică, dar și de situația internă a României. Rusia a avut și ar avea în continuare ca țintă „infiltrarea BOR și a autorităților locale din Moldova și Dobrogea”. În caz de război, rușii ar lua aceste teritorii, în vreme ce Orban (Victor, după cum reiese din context) ar lua restul.

Așa s-ar explica, în opinia autorului, „nebunia cu Teodosie”, dar și „scoaterea din joc” a primarilor și președinților de consilii județene de la Constanța și Iași, iar în plus taberele Frăției Ortodoxe din Moldova. Dl Caramitru a adăugat și un PS la postare, unde a precizat că blocarea autostrăzilor peste munți – înțelegem că este vorba și de cele peste Carpații Orientali, și de cele peste Carpații Meridionali – s-ar explica prin banii mulți pe care rușii i-ar fi dat „pe tot lanțul”, cu plan, așadar, pentru ca aceste proiecte să nu devină realitate.

Nu este citată nicio sursă, ar trebui să-l credem pe cuvânt pe dl Caramitru. Unii o fac, dovadă numărul mare de aprecieri pe care le culege domnia sa. Însă nu e obligatoriu să ne transformăm cu toții în aplaudaci. Mai ales când sunt chestiuni discutabile, ca să nu spun altfel.

În textul meu nu intenționez să discut despre încercările ortodoxiei ruse de a o influența pe cea românească în postcomunism. Nu voi insista nici asupra ieșirilor scandaloase ale arhiepiscopului Tomisului, un admirator pe față al lui Putin, nici asupra frățiilor ortodoxe. Nu voi discuta nici situația politică de la Constanța. Mă voi limita doar la chestiunile care privesc Iașul din motive care țin de cunoaștere, dar și de interesul față de orașul/județul unde locuiesc.

Andrei Caramitru sugerează că primarul municipiului Iași și președintele Consiliului Județean Iași – numele nu le sunt pomenite în postare – ar fi victimele unor lucrături rusești. Nu e clar dacă autorul îi are în vedere pe actualii deținători ai funcțiilor respective sau și pe cei dinaintea lor. În orice caz, cei care au fost atenți cât de cât la scena politică din Iași știu că oamenii aflați acum în cele două funcții publice cu greutate sunt strâns legați de predecesorii lor.

Mihai Chirica, actualul primar al municipiului, și Costel Alexe, președintele CJ, sunt orice altceva, numai victime nu. Celor doi le plac puterea și banii. Deloc întâmplător, ei sunt cercetați pentru fapte de corupție.

Din poziția de primar, Chirica este prins în plasa combinațiilor imobiliare, ceea ce l-a făcut deținătorul mai multor dosare la DIICOT și DNA. Alexe are și el un dosar la DNA, în care este acuzat că a folosit funcția de ministru al Mediului, pe care o ocupa în urmă cu trei ani, pentru a lua o mită grea („Tablă”, cea ce a dat și numele dosarului). Presa ieșeană și presa bucureșteană au scris frecvent pe marginea acestor cazuri, documentarea e la îndemâna oricui mai întâi citește și după aceea scrie.

articol apărut în Republica.ro, 8 august 2023

Devino membru MDM