RFI.ro / De ce cer moldovenii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sancționarea premierului? (AUDIO)

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) l-a reclamat pe Marcel Ciolacu pentru afirmația „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” Istoricul Dorin Dobrincu, președintele MDM, spune că declarația este una stigmatizatoare în condițiile în care zona Moldovei este stigmatizată și prin subfinanțare.

Activiștii cred că premierul trebuie sancționat de CNCD și pentru a fi un exemplu pentru cei aflati la putere indiferent de culoarea politică.

Istoricul Dorin Dobrincu nu exclude ca și efecte ale declarației premierului cresterea activismului moldovenilor dar si apariția unor partide regionaliste:

De ce nu au fost suficiente scuzele premierului, în același timp lider PSD?

Dorin Dobrincu: Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei are în vedere, prin ceea ce și-a asumat încă de la constituire, apărarea intereselor Moldovei, inclusiv în fața diferitelor forme de discriminare pe care noi le-am tot semnalat de-a lungul timpului. Ceea ce a spus premierul Ciolacu la Timișoara, la sfârșitul lunii aprilie a anului curent, se încadrează în specia discriminării. Pentru că țin să amintesc, există o ordonanță a Guvernului nr. 137 din 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Ei bine, discriminarea pe criterii regionale, care nu a fost amintită până acum, intră acolo. Pentru că ordonanța de guvern este foarte clară în câteva articole. Este vorba de articolele 2 și 6. Credem că CNCD-ul trebuie să constate fapta. Noi am produs un probatoriu consistent și sunt probe pentru a dispune sancționarea lui Marcel Ciolacu. Marcel Ciolacu nu este o persoană privată, ci este premierul României. Deci, dintr-o asemenea poziție, orice afirmație are o greutate deosebită.

De ce n-au fost suficiente scuzele premierului?

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat la câteva zile după ce opinia publică s-a inflamat, după ce au luat atitudine formatorii de opinie, mă refer aici în special la jurnaliști, dar și unii oameni politici, organizații civice și un public extrem de larg, după cum s-a văzut în mod special pe rețelele sociale. Deci, el a ieșit cu o declarație făcută cu jumătate de gură. Cu o postare pe pagina sa în care spunea că a fost o glumă. În cele din urmă, a spus că îi pare rău. A reluat povestea ceva mai încoace.

Problema este că noi trăim totuși într-un stat de drept în care afirmațiile oficialilor trebuie tratate cu cea mai mare atenție. Credem că este important ca Marcel Ciolacu să plătească potrivit prevederii legale, pentru că noi credem că fapta este foarte gravă. Este vorba de o afirmație stigmatizantă la adresa unei comunități regionale, a unei comunități teritoriale.

Mă refer la Moldova și la moldoveni, iar consecințele sunt bine cunoscute. Pe de o parte, îi tratez prost pe locuitorii de aici… Alocările bugetare sunt adesea foarte mici, pentru că, nu-i așa, moldovenii nu merită, sunt o categorie pe ultimul plan în România. De asta e important să avem o decizie a CNCD-ului în raport cu ordonanța de guvern din 2000 republicată, ca o formă de prevenție, dacă vreți. Pentru ceea ce ar mai vrea să facă ulterior alți politicieni sau persoane publice.

Cum ați reacționat dumneavoastră ca persoană și ca istoric atunci când ați văzut la TV această declarație neinspirată?

Evident că prima reacție a fost de revoltă. Nu că n-aș mai fi văzut așa ceva. Evident că am văzut de multe ori. Dar eu, fiind și într-o asociație civică, în Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, am convenit că e important să avem o poziție din partea asociației. Dacă Marcel Ciolacu a făcut acea declarație pe 24 aprilie la Timișoara, noi, Mișcarea pentru Dezvoltare a Moldovei, am comunicat pe 26 aprilie. Am cerut public demisia premierului Marcel Ciolacu. Cum onoarea nu se învață în partidele politice din România, doar un alt tip de onoare, cea de preajma unor personaje precum Liviu Dragnea, premierul Marcel Ciolacu, evident, nu și-a dat demisia. Acum am mers un pas mai departe, pe care oricum l-am avut în vedere chiar de atunci. Și anume plângerea către CNCD.

La ce conduce o astfel de declarație neinspirată? Să ne gândim la efecte, la consecințe pe termen scurt și mediu. Pot exista?

Da, evident că pot exista, pentru că o asemenea faptă, o asemenea declarație, care vine, repet, de la nivelul foarte sus al statului român, poate avea între consecințe marginalizarea. Noi știm că, de fapt, e o accentuare a marginalizării Moldovei și moldovenilor.

Astfel de declarații pot duce și la, să spunem, o revoltă a moldovenilor? Să ne amintim de Partidul Moldovenilor, înființat de fostul primar Constantin Simirad, tot ca un gest de frondă.

Evident că pot exista reacții de diverse tipuri. Pe de o parte, poate exista mai mult civist, să sperăm, pot exista reacții de tip politic, pentru că se pot constitui formațiuni cu componentă regională, ceea ce este de altfel, legitim. Și opinia mea este că e chiar necesar să avem așa ceva, pentru că într-o societate democratică poți și trebuie să joci potrivit regulilor din jocul democratic. Ori e foarte important ca… citește mai mult AICI

articol de Violeta Cincu publicat de RFI România și Radio HIT, 22 mai 2024

Devino membru MDM