Marți, 21 mai 2024, a avut loc la Iași evenimentul „De ce este important Parlamentul European – dezbatere la Iași cu candidații din Moldova”, organizat de Freedom House România împreună cu RFI România, Ziarul de Iași și PRESShub.
Dezbaterea a adus la aceeași masă candidați pentru alegerile europarlamentare, reprezentanți ai societății civile și reprezentanți ai mediului de afaceri și, așa cum a spus în preambul jurnalistul RFI România Ovidiu Nahoi – moderatorul întâlnirii, și-a propus să aducă în atenție alegerile europarlamentare „ținute într-un fel de umbră de alegerile locale”.
La discuție au participat: candidații la europarlamentare Dragoș Benea (actual eurodeputat PSD), Alexandru Muraru (PNL), Silviu Gurlui (AUR), din partea societății civile – Dorin Dobrincu, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, din partea mediului de afaceri – Mirabela Miron, președintele Organizației Femeilor de Afaceri din cadrul UGIR, și Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, jurnaliștii Toni Hrițac, Alexandru Lăzescu, Pavel Lucescu și Răzvan Chiruță.
S-a discutat despre rolul pe care vrea să îl joace fiecare dintre candidații prezenți în Parlamentul European, despre aria de competențe pe care vrea să o acopere. S-a vorbit despre politica de coeziune a Uniunii Europene și decalajele de dezvoltare dintre regiuni care arată că acest program european nu și-a atins în totalitate ținta.
În legătură cu diferențele dintre regiuni Dorin Dobrincu a ținut să remarce că acestea au origini istorice, politice și administrative, spunând că, din punct de vedere regional, lipsa de interes pentru Moldova se vede la nivelul partidelor chiar în modul în care au făcut listele pentru europarlamentare. În aceste liste reprezentanții din Moldova sunt aproape inexistenți, iar cei care sunt acolo sunt de obicei pe poziții neeligibile.
„Aș trece foarte repede în revistă situația partidelor care au șanse să trimită oameni în Parlamentul European. La PSD sunt doi oameni din Moldova care, cel mai probabil, au o șansă să prindă o poziție eligibilă: este vorba despre domnul Benea, pe 13, și de domnul Nica, pe 15. Aici e Moldova, deci sunt doi oameni din partea de sud a Moldovei, centrul și nordul nu sunt reprezentate. La PNL, există abia pe locul 21 un om care vine dintr-o organizație PNL din Moldova: domnul Muraru, aici de față. După toate calculele mele, dacă nu sunt dați deoparte alții, domnul Muraru nu intră în Parlamentul European. Domnul Gurlui, dacă nu mă înșel, e pe poziția 15 la AUR. La USR nu este niciun politician dintr-o organizaÈ›ie din Moldova pe loc eligibil. Niciunul.
Ce ne spune asta din punct de vedere al ponderii politice? Că organizațiile politice din Moldova sunt foarte slabe. (…) Toate lucrurile acestea sunt mai importante decât am crede pentru că alegerile europarlamentare sunt o oglindă a puterii pe care o au politicienii în interiorul propriilor organizații. Organizațiile din Moldova nu se poziționează într-o manieră critică și publică în interiorul propriei organizații. (…)
În același timp e o problemă în modul în care sunt tratate județele Moldovei, Moldova în ansamblu. Oamenii aceștia, și știu ce vorbesc, uneori pot să discuți cu ei individual și spun: da, aveți dreptate, dar asta e situația, facem politică. Pur și simplu își dau seama de slăbiciunile lor dar nu reușesc să iasă din această plasă. Asta are consecințe asupra noastră.
Mai spun un singur lucru. În urmă cu aproape două săptămâni la Iași a venit un comisar european, comisarul european din partea României, doamna Vălean. Întrunirea a fost organizată de Consiliul Județean Iași și a fost cu reprezentanții a trei asociații civice implicate în acțiunile pro-autostradă. Discuția a fost una foarte civilizată, dar în același timp dezamăgitoare. Adică am văzut un om care nu înțelegea foarte bine ce se întâmplă în țara asta, în zona noastră, în regiunea noastră deși vine din România, și care părea din alt film.
Adică totuși e o responsabilitate enormă pe cine trimitem și cum în Parlamentul European. Totuși politica este despre noi toți, despre comunități, nu doar despre interese personale”, a spus Dorin Dobrincu.
Întreaga dezbatere, care a abordat și alte subiecte precum apărarea, Green Deal, regionalizarea etc, poate fi urmărită în înregistrarea de mai jos preluată de pe canalul de YouTube al PRESShub: