TeleM / Proiecte și orgolii în Moldova

Joi, 13 aprilie 2023, președintele Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), Dorin Dobrincu, a fost invitatul emisiunii „În Linia Întâi”, de la postul de televiziune local TeleM.

Talk-show-ul, moderat de jurnalistul Florin Ghețău și având ca temă „Proiecte și orgolii în Moldova”, a analizat modul în care Guvernul de la București gestionează fondurile europene, fără să aibă în vedere reducerea inegalităților economice și sociale dintre regiunile României. Din contră, potrivit președintelui MDM, alocările defectuoase de bani europeni adâncesc decalajele dintre regiuni, iar regiunea Moldovei este principala victimă a politicii guvernamentale în această privință.

„Fondurile europene în Romania, și mă refer în mod special la PNRR, sunt distorsionate de Guvernul român. Este o chestiune gravă pe care vrem să o arătăm ca atare”, a spus Dobrincu, menționând că a ridicat această problemă și în fața comisarilor pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, aflați recent într-o vizită la Iași. Președintele MDM a dat exemplul Poloniei care, prin implementarea unor politici de dezvoltare care au avantajat voievodatele defavorizate din est, a reușit să micșoreze disparitățile dintre regiuni.

În același context al inegalităților regionale, discuția a abordat și stadiul în care se află proiectele de construcție a autostrăzilor A7 și A8, precum și subiectul Spitalului Inimii – „scufundat la București prin decizia ministrului Rafila”.

În perspectiva alegerilor de anul viitor, s-a vorbit pe larg despre contraselecția din interiorul partidelor politice, problemele sistemului electoral și despre ceea ce se ascunde în spatele intenției de comasare a scrutinelor electorale.

Înregistrarea integrală a emisiunii poate fi urmărită aici:

Devino membru MDM