Dorin Dobrincu la TVR Iași: „Subdezvoltarea Moldovei nu vine din paleolitic”

O discuție despre șansele Moldovei de a recupera, cu ajutorul banilor europeni, decalajele tot mai adânci față de celelalte regiuni a avut loc în cadrul emisiunii „Forum economic”, difuzată la TVR Iași, miercuri, 19 aprilie 2023. Dezbaterea, moderată de jurnalistul Iulian Leca, i-a avut ca protagoniști pe istoricul Dorin Dobrincu, președintele asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, și pe Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

În debutul emisiunii, Dorin Dobricu a făcut o evocare a realităților istorice privind evoluția regiunii, menționând că „subdezvoltarea Moldovei nu vine din paleolitic”, ci a fost o consecință a adoptării, la câțiva ani de la Unirea Principatelor, a modelului centralist, de inspirație franceză, de organizare a statului. De-a lungul deceniilor care au urmat anului 1862, decalajele de dezvoltare au devenit o realitate, ca urmare a faptului că „investițiile, de exemplu în căi ferate – „autostrăzile” acelor vremuri -, s-au făcut în Moldova într-o mult mai mică măsură decât în Valahia. Mutarea în Sud a centrului de greutate a țării a dus Moldova spre ceea ce s-a considerat de atunci periferia statului român”.

În ceea ce privește șansele Moldovei de a ieși din subdezvoltare, acestea există datorită programelor europene care încurajează reducerea disparităților economice și sociale și creșterea coeziunii între regiuni. „Dar depinde, pe de o parte, de noi, locuitorii regiunii Moldova. (…) În al doilea rând, depinde de București, ca centru politic și administrativ, dacă înțelege cu adevărat să nu mai arunce doar vorbe goale și să nu mai fie într-o permanentă campanie electorală. Atunci, da, avem o șansă”, a spus Dobrincu.

„O soluție de ieșire din subdezvoltare este infrastructura, mai exact autostrada spre Vest. Se discută mult despre A7, ca și cum ar fi autostrada care va salva lumea, care va aduce mântuirea colectivă. Însă autostrada aceasta, care are utilitatea ei, duce spre Sud, spre Capitală. Problema Moldovei este lipsa unei legături cu Vestul, pentru că de acolo vine dezvoltarea, nu dinspre București, și de asta punem accentul atât de mult pe A8”, a subliniat președintele MDM.

La rândul său, directorul ADR Nord-Est a recunoscut că există un dezechilibru major între regiunile țării. „Într-adevăr, sistemul centralizat din România a făcut ca regiunea Moldovei să primească mai puțin de 3% din investițiile directe la nivel de țară, deși regiunea Nord-Est, cele 6 județe, reprezință 18% din populația României”, a remarcat Asandei.

„Pe de altă parte, dacă ne uităm la diferențele de dezvoltare dintre regiunea noastră și celelalte regiuni, sigur că acestea există în continuare și unele s-au accentuat. Asta din cauză că alte regiuni, din Europa și România, progresează și ele. Însă, dacă comparăm gradul de dezvoltare prezent cu cel care ar fi fost dacă n-am fi avut aceste finanțări europene sau cu cel din urmă cu 15 ani, observăm progresul”, a mai spus directorul ADR Nord-Est.

Întreaga emisiune, în care s-a mai vorbit despre modul în care statul „trebuie să-și facă treaba” în privința alocării echitabile a fondurilor europene, fără să creeze „instituții sau regiuni privilegiate”, sau despre faptul că Polonia, fostă țară comunistă ultracentralizată, a reușit rapid să facă o reformă administrativ-teritorială eficientă care a transformat-o într-o performeră în privința atragerii banilor europeni, poate fi urmărită accesând link-ul:

https://fb.watch/k3MK4vDvLw/

Devino membru MDM