Pseudocuriozitate regională

de Alexandru Cohal

Miercuri, 19 aprilie 2023, la TVR Iași, la emisiunea „Forum economic” moderată de Iulian Leca, au fost invitați dl Dorin Dobrincu, ca reprezentant al asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), și dl Vasile Asandei, în calitate de director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

Emisiunea poate fi urmărită accesând link-ul:

https://fb.watch/k0OE8DDaqm/

Acesta din urmă s-a prefăcut că nu cunoaște preocupările unora dintre noi pentru găsirea unei formule administrativ-teritoriale de regionalizare a României care să avantajeze regiunea Moldova, iar când dl Dobrincu adus în discuție exemplul polonez, dl Asandei a avut o mare curiozitate pe care ne-a împărtășit-o deloc ironic. Iat-o:

„Toată lumea vorbește despre [regionalizarea din] Polonia. Aș fi curios câți din România s-au uitat în mod mai concret, mai detaliat [la] ce face Polonia ca să de dezvolte.”

Întrucât nu-l putem lăsa pe dl Asandei cu curiozitatea nesatisfăcută, îl invităm să găsească mai multe texte ce ating subiectul regionalizării polone chiar în site-ul asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Astfel, la o căutare rapidă:

Modele de regionalizare (I)

#VOCILEMOLDOVEI Moldovei i se cuvenea mai mult!

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

„Mezzogiorno, această Moldovă a Italiei. Disparităţi regionale în Peninsulă”

#10Întrebări | George Țurcănașu: Avem nevoie urgent de reforma administrativă, armata de consilieri locali ar dispărea

Dezastrul pe care-l avem astăzi în regiunea noastră arată că administrațiile României nu au fost prea curioase să înțeleagă cum funcționează modelele de regionalizare din Europa Occidentală și Centrală și cu atât mai puțin cum s-a făcut regionalizarea în Polonia ultimilor ani, nemaivorbind că nu par a avea vreo idee de cum s-ar putea creiona acum o regionalizare a României.

Devino membru MDM