TVR Cluj, despre lansarea la Cluj-Napoca a volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

Regionalizarea va permite o mai bună guvernanță a României, bazată pe principiul subsidiarității și al unei responsabilizări sporite a actului de guvernare. Este una din concluziile cărţii „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, coordonat de Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu și George Ţurcănașu, arată un reportaj realizat de TVR Cluj la evenimentul de lansare a volumului la Cluj-Napoca, la 1 martie.

„Regionalitatea are de a face cu modernizarea României. (…) Ar fi bine sau nu ar fi bine să avem un nivel intermediar de organizare cum au italienii francezii spaniolii, cu alegeri regionale, de exemplu? Am aduce sau nu politica și administrația mai aproape de cetățean? (…) Modelele există, ele trebuie, pur și simplu, adaptate. Nu cred că inamicul nostru este extremismul; inamicul nostru este inerția și ignorarea voită care vine din partea partidelor aflate la guvernare”, a declarat pentru TVR Cluj Alexandru Cohal, unul dintre autorii și coordonatorii volumului.

La răndul său, Dorin Dobrincu a subliniat că regionalizarea nu trebuie să creeze niște „județe mai mari”, ci un fel de „autonomii macro”, de tipul unor consilii regionale „în care să avem reprezentanți care să poată rezolva probleme pe care statul centralizat se vede incapabil să le rezolve”.

„Identitatea trebuie să joace un rol important în această acțiune de delimitare a viitoarelor regiuni, pentru că identitatea se suprapune peste o logică de funcționare a teritoriului”, a menționat George Țurcănașu.

Puteți urmări reportajul TVR Cluj accesând linkul de mai jos:

https://fb.watch/qHPsS7cTfR/

Devino membru MDM