TVR Cluj. „Transilvania Culturală” / O dezbatere despre modele de regionalizare, identitate regională, centralism militar (VIDEO)

Aflați la Cluj-Napoca la începutul lunii martie cu prilejul lansării volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu, Mihai Chiper și George Ţurcănașu au fost invitații emisiunii „Transilvania culturală” de la TVR Cluj, realizată și moderată de Vasile Hotea-Fernezan.

Discuția a avut ca punct de plecare apariția la Polirom a volumului amintit și a abordat mai multe aspecte legate de regionalizare, de centralismul excesiv și contextul istoric în care a evoluat, despre conceptul regiunilor în viziunea Unuiunii Europene și organizarea administrativ-teritorială din mai multe state membre.

„Regionalizarea în România are un potențial negativ, ca să zic așa, pentru că așa a fost contruit conceptul în mintea noastră de-a lungul timpului”, a spus Dorin Dobrincu, în timp ce Alexandu Cohal a subliniat că „modelele de regionalizare există, ele trebuie doar adaptate la realitatea românească”.

La rândul său, George Țurcănașu a punctat faptul că „identitatea trebuie să joace un rol important în această acțiune de delimitare a viitoarelor regiuni”, iar Mihai Chiper s-a referit la „centralismul militar” care „spune în felul următor: granițele României, suveranitatea țării nu se apără la graniță, ci se apără undeva pe niște aliniamente aflate la câteva sute de kilometri în interiorul țării.

Urmăriți cele patru intervenții în prima jumătate a înregistrării de mai jos. Materialul a fost realizat și publicat de TVR Cluj.

Devino membru MDM