TVR Iași / „Această mișcare proautostradă are în spate munca multor oameni, munca unor asociații civice”

Ediția de miercuri, 7 decembrie 2022, a emisiunii TVR Iași „Forum Economic”, realizată de jurnalistul Iulian Leca, a fost dedicată infrastructurii Moldovei, stadiului în care se află realizarea autostrăzilor A7 și A8, precum și politizării acestor mari proiecte de investiții. Invitaţii emisiunii au fost Dorin Dobrincu, președinte al asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Cătălin Urtoi, asociaţia Împreună pentru A8, Paul Butnariu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, şi Florin Poenaru, sociolog SNSPA.

În cadrul dezbaterii, a fost abordat și gestul asociațiilor Împreună pentru A8 și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei de a se disocia de Cătălin Urtoi, în calitatea sa de consilier din partea societății civile la Ministerul Transporturilor.

„Ce nu a respectat dl Cătălin Urtoi în demersurile pe care le-a făcut în ultimele luni?”, a fost întrebat Dorin Dobrincu de moderatorul emisiunii.

„Aș vrea mai întâi să spun că această mișcare proautostradă are în spate munca multor oameni, munca unor asociații civice (Moldova Vrea Autostradă, Împreună pentru A8 și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei). Este un subiect pe care aceste asociații l-au construit și promovat public.

Noi, asociațiile civice, am organizat de-a lungul anilor acțiuni publice, proteste, marșuri, întâlniri oficiale cu miniștri ai Transporturilor, prim-miniștri, cu președintele României, pentru susținerea a ceea ce am numit autostrăzile Moldovei, adică A7 și A8, în mod special A8.

Noi, asociațiile civice, am pus presiune, alături de unii oameni politici, pentru votarea și promulgarea unei legi, legea 291/2018, pentru realizarea A8. Apropo, astăzi se împlinesc 1.469 de zile de la acel moment, de când președintele Iohannis a promulgat legea. Suntem încă în faza studiilor, a analizelor de teren.

Noi am susținut numirea unui consilier pentru monitorizarea A8, în persoana dlui Cătălin Urtoi. Noi monitorizăm în continuare situația proiectelor în discuție, iar subiectul este ținut în continuare de noi pe agenda publică. Iar tot acest efort public este pentru un scop public, nu pentru promovarea unei persoane sau a unui grupuscul.

În privința dlui Urtoi. La sfârșitul anului 2021, începutul anului 2022, am convenit că trebuie să avem un reprezentant la Ministerul Transporturilor, care să vină din partea societății civile, în forma ei organizată. Am decis să-l propunem pe dl Urtoi, iar asociațiile semnatare au fost Împreună pentru A8, de unde provine dl. Urtoi, și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, pe care o reprezint.

Am convenit atunci că (dl. Urtoi) se va ocupa, în mod expres, de A8, că ne va prezenta periodic rapoartele pe care i le înaintează ministrului. (…) O altă înțelegere a fost ca dl Urtoi să nu se lipească în nici un fel de vreun partid politic, știind că la Ministerul Transporturilor este un personaj care vine dintr-un partid ostil, în general, dezvoltării Moldovei și ostil, dacă vreți, drumului democratic al țării. Mă refer la dl Sorin Grindeanu de la PSD.

Și am mai spus că dl Urtoi nu trebuie să meargă la Ministerul Transporturilor în mod onorific. De ce? Pentru că trebuie să aibă din ce să se întrețină și (…) ca să nu se uite de sus funcționarii de acolo. În același timp, să nu accepte să intre în vreun consiliu de administrație, dintr-un motiv foarte simplu: pentru că, dincolo de toată retorica pe care o au politicienii, consiliile de administrație din companiile de stat sunt, de fapt, recompense politice. Toate aceste înțelegeri, dar absolut toate, au fost încălcate”, a explicat președintele MDM.

Dorin Dobrincu a mai subliniat că „în privința A8, dincolo de toată retorica pe care o vedem oficial clamată dinspre Ministerul Transporturilor, clamată de politicieni, pentru noi este foarte clar că avem de-a face cu un blocaj sau un semiblocaj”.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos:

Devino membru MDM