Joi, 7 septembrie 2023, a avut loc conferința online „Comunism, democrație, civism” cu participarea lui Dorin Dobrincu – istoric, Alexandru Cohal – sociolog și lingvist și George Țurcănașu – geograf, toți trei membri activi ai asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.
Organizată de Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor”, în colaborare cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și filiala Arad a Societății de Științe Istorice din România, conferința a fost moderată de Sebastian Bunghez care a mărturisit că ideea discuției a apărut deoarece asistăm la tot mai multe atacuri la adresa democrației, dar și la un curent de idealizare a regimului comunist.
În intervenția sa, istoricul Dorin Dobrincu a combătut câteva dintre miturile pe care se bazează acest curent nostalgic, reamintind că regimul comunist „s-a instalat în contextul ocupației sovietice” și că s-a bazat pe teroare, „dar și pe o slăbiciune a societății românești, care era o societate vulnerabilă”.
În privința vocilor care pun față în față regimul comunist din trecut cu democrația de astăzi, ale cărei autorități par copleșite de crize, Dobrincu a explicat că există probleme greu de depășit, „pe de o parte, cu statul și mult mai multe legate de societate”.
„În privința statului, ineficiența sa vine din fundamentele noastre problematice, din modul în care am importat multe forme care au îmbrăcat un fond birocratic venit de dinainte de 1989, din faptul ca ne-am trezit după 1989 cu o extindere a unor rețele de tip clan care controleaza partide, institutii. (…) Tragediile în lanț petrecute în august au pus reflectorul pe neputința politicienilor, dar și pe funcționarea defectuoasă a instituțiilor”, a spus Dobrincu, atrăgând atenția și asupra pasivității societății civile. „Noi, cetățenii, la nivel general, avem tendința de a ne extrage, ne considerăm foarte puțin responsabili pentru ceea ce se întâmplă”.
La rândul său, sociologul și lingvistul Alexandru Cohal a ținut să remarce că viața politică din România de după 1990 nu poate fi despărțită de viața politică de dinainte. „Facem această greșeală de necontinuitate. În realitate, lucrurile sunt în continuitate, societatea nu se schimbă de pe o zi pe alta. La scara istoriei, revoluția româna s-a întâmplat acum 2 minute”, a arătat el.
Alexandru Cohal s-a referit apoi la participarea civică în România contemporană și la relația între Civic și Politic, încercând să găsească un model interpretativ al acestei relații. A concluzionat propunând un model care ar presupune: participarea cetățenilor activi atât la Civic, cât și la Politic; profesionalizarea Civicului; pozitivarea Politicului.
„Vizavi de nostalgia comunismului, cred că avem diferențe între regiuni, din acest punct de vedere. Și probabil nu întâmplător, având în vedere că industrializarea forțată a României a avut loc mai degrabă în România extracarpatică decat în cea intracarpatică”, a punctat și George Țurcănașu.
Puteți urmări integral conferința, accesând link-ul de mai jos:
https://www.facebook.com/100063859391789/videos/987386465882106