VIDEO „Centralizare, descentralizare, regionalizare. Este posibil un alt model de dezvoltare în România contemporană?”

Vineri, 8 septembrie 2023, a avut loc cea de-a doua conferință susținută de George Țurcănașu, Dorin Dobrincu și Alexandru Cohal și moderată de Sebastian Bunghez, președintele Asociației „Arad – trecut, prezent și viitor”. Subiectul: „Centralizare, descentralizare, regionalizare. Este posibil un alt model de dezvoltare în România contemporană?”

Conferința a fost organizată de Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor”, în colaborare cu Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și filiala Arad a Societății de Științe Istorice din România.

Manifestarea a debutat cu prezentarea „În căutarea configurațiilor teritoriale optime” făcută de George Țurcănașu, care a arătat că discuția despre regionalizare nu poate fi separată de cea despre nivelurile de scalare sau, cu alte cuvinte, despre structurile de organizare administrativă a teritoriului, de la local, la regional.

La rândul său, Dorin Dobrincu a făcut o incursiune în modul în care a evoluat, de-a lungul timpului, dezbaterea despre regionalizare, pornind de la constatarea că, în spațiul public, ideea de reorganizare administrativ-teritorială este privită cu teamă, ca fiind ceva suspect. „Regionalizarea nu este un panaceu, dar oferă soluții de rezolvare pentru multe din problemele României”, a conchis Dobrincu.

Într-o altă intervenție, Alexandru Cohal a vorbit despre modelul italian de organizare administrativă.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită accesând linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/100063859391789/videos/7259003054127254

Devino membru MDM