Vineri 22, ziua firmiturilor

de Dragoș Galben

Un ultim dinozaur al epocii de aur a PSD-ului și-a găsit sfârșitul politic într-o vineri și nici măcar nu era 13. Dumitru Buzatu – președintele Consiliului Județean Vaslui și șeful organizației PSD din același județ – a fost reținut de DNA pentru luare de mită în seara zilei de 22 septembrie 2023.

Dincolo de sumă (1.250.000 de lei), numărul de bancnote, viteza PSD-ului de a-l debarca împreuna cu toată familia, merită pusă lumina și pe o chestie aparent măruntă, dar care spune multe despre moravurile vechililor politici. Domnul acesta, cu salariu de 5.000 de euro pe lună – care includ norma de hrană și tichetele de masă, fiindcă, nu e așa, nu sunt suficiente zecile de mii de lei din salariu –, cu nici el nu mai știe câte case, sute de hectare de pămant și trei-patru mașini (una din ele Mercedes), a mers să culeagă șpaga în mașina de serviciu. Și cu șoferul aferent angajat la CJ.

Adică nu e suficient că fura dintr-un contract pentru care era asigurată finanțare europeană, pentru un drum județean pe care el nu a fost în stare să îl facă în 20 de ani, dar mai fura și mărunțiș de la gura păcătoșilor. Pentru că aici intră costurile cu mașina folosită în scop personal, motorina și șoferul folosit pe post de lacheu personal. Judecând după antena radio montată pe mașină, utilizatorul ei nici măcar nu avea răbdare să meargă pe drumurile publice ca tot omul. Este un detaliu care devoalează o mentalitate pe care au am văzut-o la mulți, de la Gabriel Oprea la Klaus Iohannis. Un ultim scuipat aruncat în față celor care plătesc taxe: furăm tot, și leul, și suta, și milionul.

Și uite așa, într-o imagine banală avem descrierea perfectă a clasei politice românești: găinari pozând în hoți cu gulere albe. Adică paravanul perfect pentru cei mai deștepți care fură cu sutele de milioane, dar nu stau în față.

Momentul flagrantului poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=KzJKrE-IX3Y

Devino membru MDM