#VOCILEMOLDOVEI Educația și mareea de vorbe goale sub siglă de partid

de Dorin Dobrincu

Acțiunile organizate sub sigla România Educată poartă amprenta imposturii. A fost și cazul acțiunii desfășurate la Iași, în ziua de 6 august a.c., așa-numitul Forum al Educației, o umbrelă penelistă, care a adus în oraș un ministru și câțiva secretari de stat, alături de mai mulți politicieni locali, șefi de instituții controlate politic etc. Mai toți au în comun reunirea oportunistă sub flamura prezidențială și mareea de vorbe goale.

foto: facebook / Alexandru Muraru

Sorin Câmpeanu, ministrul reciclat al Educației, s-a apucat să vorbească despre „echitate și excelență” în învățământ, el care și-a securizat doctoratul, la fel cum s-a întâmplat și în cazul colegului său, Lucian Bode, ajuns doctor cu binecunoscuta complicitate a unor universitari. Cazul lui Nicolae Ciucă, șeful de partid și de stat, este încă și mai cunoscut: plagiatul său este dovedit. Însă printr-o acțiune de patriotism cu epoleți, și furtul său intelectual a fost securizat. Discursurile incontinente despre „echitate și excelență”, ținute în fața colegilor de partid, nu au nicio valoare atunci când sunt confruntate cu faptele.

În încercarea de a deveni ideologul iohannismului multilateral securizat, Alexandru Muraru a propus ca „istoria comunismului în România” să devină materie obligatorie în liceu. Asta ar reprezenta, în opinia aceluiași cetățean înfierbântat, „cea mai adevărată și profundă condamnare a comunismului, a crimelor și abuzurilor sale”. Trec peste inedita formulare „cea mai adevărată”, încă o marcă murariană, și observ că autorul ignoră cu bună știință că o condamnare a regimului comunist a avut loc în România încă din 2006; a făcut-o chiar șeful statului în funcție atunci. Autorul nu spune, desigur, nicio vorbă despre ceea ceea ce s-a făcut anterior pentru studierea istoriei comunismului în liceu. Ca în multe alte situații, concetățeanul se străduiește să ne convingă că universul începe cu zicerile sale și în timpul stăpânului său.

Limba de lemn a mai fost exersată de la tribuna ieșeană, printre alții, de Costel Alexe, președintele CJ Iași, și Tudorel Toader, rectorul UAIC și fostul tovarăș de drum al lui Liviu Dragnea. Alți inși, colegi&complici cu cei mai sus amintiți, au pus pe paginile lor de facebook panseuri privind educația, pe care ei și colegii lor de partid, de coaliție sau de interese o tot reformează de ani de zile. Putem sta liniștiți, cu închipuiții așezați frumos pe scenă sau cocoțați la tribună, educația va atinge noi culmi ale inadecvării.

Devino membru MDM