#VOCILEMOLDOVEI „Pa şi pu” la Iaşul cel smart

de George Țurcănașu

Să vedem cum un oraş de vreo 215-220 de mii locuitori, cam cât va avea înregistrat Iaşul în dreptul său pe 31 iulie, finalul amânat de vreo câteva ori al #RPL2021, va mai reuşi sa atragă fonduri pentru marile investiţii?!

80 de mii de locuitori riscă să rămână în afara populaţiei recenzate a oraşului din cauza iresponsabilităţii guvernanţilor locali, ce n-au mişcat nici un deget pentru încurajarea recezării, dar şi a iresponsabilităţii “poporului ieşean” nerecenzat, “idioţii inutili” ai Iaşului de astăzi, ce-şi imaginează că au dat o palmă simbolică debililor politicieni locali, dar de fapt au dat un brânci serios oraşului în care locuiesc cei dragi ai lor.

311.365 de locuitori e populaţia rezidentă estimată a Iaşului de către INSSE la 1 decembrie 2021 – momentul de referinţă al RPL2021. Totuşi, 300 de mii e populaţia la care ar trebui să ne raportăm, dacă facem corecţiile la nivelul născuţilor vii, categorie statistică a cărei definiţie a fost schimbată în 2014 (vezi metadata TEMPO), aducând astfel un aport suplimentar la populaţia rezidentă a orasului de 11 mii de născuţi vii ce locuiesc de facto în R. Moldova sau ţările din centrul şi vestul Europei.

„Prin recenzare se colectează / confirmă date statistice despre populatie si locuinte. Acestea vor sta la baza tuturor programelor de investitii pentru dezvoltarea orasului, programelor sociale etc. Documentatia marilor proiecte (de ex., PNRR) contine capitole care justifica investitia folosind date demografice si economice. Pe baza acestor date se fac calcule si ne putem trezi ca, de exemplu,, o sosea de centura nu se justifica economic (din cauza nerecenzarii corecte a populatiei).” (Iulian Ihnatov – comentariu pe FB).

Devino membru MDM