#VOCILEMOLDOVEI: Steagul, tabla și demagogia de partid

[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_color=”#ffffff” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_color_overlay=”#000000″ data_overlay_opacity=”50″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

de Dorin Dobrincu

Privit de pe Marte, Iașul pare că recâștigă în importanță pe scena politică națională. După ce, în urmă cu câteva zile, pe Bahlui sosea Dan Barna, liderul USR-PLUS, astăzi urbea noastră a primit vizita unui alt călător politic. Este vorba de Ludovic Orban, președintele PNL, aflat în campanie internă, care speră să câștige un nou mandat în fruntea formațiunii sale și să-și asigure viitorul la vârful politicii dâmbovițene.

Domnul Orban a participat dimineață la sărbătorirea Zilei Drapelului. Și a făcut-o alături de politicieni diverși și totuși asemănători (peneliști, pesediști, pemepiști), militari, preoți, civili (de adevăratelea sau nu).

Printre cei prezenți s-au aflat și două mărimi locale, Costel Alexe și Mihai Chirica, fiecare cu tricolorul pe chept. Ei au pupat cu pioșenie steagul, care fusese sfințit în prealabil. Probabil s-au gândit cei doi colegi de partid și de suferință că, prin atingerea cu buzele a tricolorului, le vor fi șterse faptele care apasă cam greu pe umerii lor.

A urmat o conferință de presă a domnului Orban, în sediul PNL Iași. În dreapta se afla domnul Alexandru Muraru, președinte interimar – cu voie de la stăpânirea modroganian-victoriană – al organizației județene Iași a PNL, dar și pretendent la poziția de președinte cu acte în regulă al aceleiași structuri care se moștenește din Fenechiu în Adomniței și din Alexe în Muraru. Iar în stânga stătea doamna Iulia Scântei, notar de București și senator de Iași în timpul liber; mă gândesc că în cinstea parașutaților politici ar putea fi instituită o zi specială, precum Ziua Drapelului sau visata Zi a Alegătorului.

Nu a existat nicio cuvântare pregătită a președintelui Camerei Deputaților în sediul din Podu Roș. Domnul Orban a preferat să răspundă la întrebări, să facă volute discursive, să-i plimbe-n cerc pe cei care îl ascultau. Și a manifestat o mare înțelege pentru poziționarea ambiguă a gazdei sale, domnul Muraru, în actuala competiție internă la vârful PNL. Desigur, deputatul de Iași va alege tabăra câștigătoare, cum a făcut întotdeauna.

Un jurnalist a ridicat problema celor doi lideri locali, peneliști cu acte în regulă, C. Alexe și M. Chirica, care au grave probleme penale. Aceștia sunt acuzați în câteva dosare, ceea ce vulnerabilizează nu doar partidul, ci și, mai important din perspectiva publicului, instituțiile pe care le conduc, Consiliul Județean Iași, respectiv Primăria Iași. Președintele PNL a spus cu seninătate că are încredere în colegii lui, invocând binecunoscuta scăpare a politicienilor când vine vorba de fapte de corupție: „prezumția de nevinovăție”.

Întrebat de ce peneliștii nu au susținut, într-o dezbatere recentă în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, fixarea unor termene pentru construirea Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Neamț-Târgu Mureș, domnul Orban a replicat că nu se poate face așa ceva. „Nicăieri în lume!” Știe el că nicăieri, iar noi trebuie să-l credem pe cuvânt. Dacă americanii aveau aceeași atitudine, nici acum nu treceau dincolo de la Munții Apalași sau de fluviul Mississippi, ci râmâneau tot pe coastele Atlanticului, pescuiau cod, creșteau vite, cultivau porumb și tutun. Și cam atât.

Ludovic Orban a ținut să precizeze că Parlamentul României a votat o lege (291/2018) pentru că parlamentarii erau strânși cu ușa. În mod explicit, președintele Camerei Deputaților a spus că legea pentru construirea Autostrăzii A8 a fost votată în mod populist. Adică inclusiv de parlamentarii PNL care erau în funcție atunci. Unii mai sunt și acum.

Bine că domnul Orban recunoaște că domnea peste un partid condus de figuranți și duplicitari, cei aflați în Parlament sub falduri galben-albastre votând legea șmecherește. Bine că recunoaște, indirect, că avea un parteneriat cu un președinte care și el a promulgat legea respectivă cu tam-tam, însă doar așa, să fie, să marcheze electoral. Măcar bine că a fost onest o dată și încă la Iași. În orice caz, imaginea câștigată pe spatele muncii societății civile din Moldova pare să fi fost bună pentru activul penelist. Pe urmă nu a mai fost. Și nici nu va mai fi.

Domnului Orban ar trebui să-i spună cineva adevărul gol-goluț. Și anume: clasei politice românești, implicit domniei sale, i-a lipsit voința de a face autostrăzi în Moldova, de a dezvolta regiunea, i-a lipsit interesul față de binele public. În schimb, urmărirea interesului personal și de grup politic, cinismul și logoreea mincinoasă i-au însoțit mereu pe mai toți politicienii vechi sau noi.

Sursa foto: facebook.com/PNL-IASI

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM