#VOCILEMOLDOVEI / Un nou război cu săgeți

de Dorin Dobrincu

În urmă cu un an, lumea românească era cu ochii pe pandemie și pe alegerile din PNL. De la sfârșitul lunii februarie a.c., oamenii sunt cu ochii pe războiul din Ucraina, pe prețurile la gaz, energie, benzină, motorină și alimente. Nu era de ajuns, așa că mai mulți domni și mai puține doamne din grădina politicii autohtone, bine dotați cu săgeți, vorbesc despre pregătirile pentru un război și în PNL. Ar fi vorba de un blitzkrieg – cu termen de finalizare 10 aprilie a.c. – care să ducă la ocuparea sediului din Modrogan.

foto: Facebook / Partidul National Liberal

Klaus Iohannis, președintele statului și adevăratul șef al partidului principal de guvernământ, a decis că e vremea să-l pună în fruntea acronimului (PNL) pe Nicolae Ciucă, omul său de încredere, instalat toamna trecută în fruntea executivului. Dacă s-a putut pune un plagiator în capul guvernului, de ce nu s-ar putea repeta figura și în fruntea partidului care dă pe dinafară de liberalism?

Din ruinele „echipei câștigătoare” a lui Florin Cîțu, cel care îi trăsese preșul de sub picioare unui alt lider în funcție, tocmai se încropește o altă majoritate. Diverși contorsioniști politici – Lucian Bode, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Ben Oni Ardelean, Alexandru Muraru și alții la fel de valoroși – ne spun că după șase luni de la precedenta alegere este nevoie de „un restart”, de „un refresh”, de „o schimbare de macaz”.

Dacă asculți discursurile sau citești textele acestor politicieni, pare că singura lor preocupare este binele țării, al cetățenilor. Plini de modestie, ei susțin că știu ce vor românii. Ar fi vorba de „profesionalism, stabilitate, implicare, dedicație [sic!], onestitate, patriotism curat”. Dicționarul vorbelor goale este un adevărat tezaur pentru acești cațavenci care ne arată viitorul cu vârful săgeții.

Oportunismul s-o fi găsind prin alte partide, ba chiar în cantități mari, nu în cel de culoare galbenă. Acolo contează doar onestitatea și meritocrația, după cum lasă să se înțeleagă propaganda plătită cu bani publici. Domnului Ciucă i se atribuie noi calități, generalii americani sau ucraineni pot fi invidioși pe el, la fel și politicienii occidentali. Poți să cauți cu lupa, nicio scamă nu a rămas neculeasă de pe costumul premierului. Nu e cazul să se spună nimic despre plagiatul acestuia, cel puțin nu în vremuri de război. Nu era cazul nici înainte. Mereu sunt alte lucruri mai importante de făcut. Iar lângă noul președinte al partidului își vor găsi locul și ei, străjerii liberalismului devenit popular.

În spatele liderilor centrali și județeni, deja aliniați în spatele cuplului Iohannis-Ciucă, se vor buluci și soldații de partid. Justificările vor umple crâșmele de lângă sediile formațiunii, paginile sociale și studiourile de televiziune. Războiul cu săgeți e o treabă serioasă, sunt în joc locul în clan, funcțiile de partid și de stat, accesul la resursele publice. Și acum, și în viitor. Istoria glorioasă a partidului se scrie sub ochii noștri.

articolul a apărut și pe republica.ro, pe 3 aprilie 2022

Devino membru MDM