de Dorin Dobrincu
Domnul Alexandru Muraru este deputat de Iași, purtător de trompetă galbenă și cu butoane iohanniste. Frecvent, lupul tânăr din PNL obișnuiește să rețină atenția publicului cu anunțuri ritoase de zici că a descoperit încă un inel al planetei Saturn.
Omul tocmai ne-a anunțat pe Facebook „cu bucurie” – nepotrivit moment pentru a folosi o asemenea expresie – că președintele statului eșuat a promulgat legea privind fixarea termenelor pentru construirea autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Pentru tronsonul Ungheni-Iași-Târgu Neamț este vorba de 31 decembrie 2026, iar pentru tronsonul Târgu Neamț-Târgu Mureș de 31 decembrie 2030.
Ne anunță același oficial că A8 ar fi unul dintre proiectele „vitale” ale PNL. Și pe urmă ne înștiințează că asta ar permite „scoaterea din izolare” a regiunii noastre.
Am două observații aici.
Mai întâi, constat că domnul Muraru pare foarte convins că autostrada „va scoate din izolare” regiunea. Aceasta e formularea pe care asociațiile civice proautostradă/ prodezvoltare din Moldova, beneficiind de suportul multor concetățeni din regiune și din alte zone, au folosit-o cu insistență încă de pe vremea când derulau în mod voluntar acțiuni de conștientizare publică, făceau marșuri spre București (și la care actualul deputat nu s-a obosit să participe), se întâlneau cu miniștrii Transporturilor, cu premierul și cu președintele României.
Dincolo de toate acestea, e foarte bine că ideea construirii autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș este rostogolită de politicieni. Însă nu pot să nu reamintesc că și membrii asociațiilor civice, și publicul s-au cam săturat de vorbele goale ale flașnetarilor de partid și de stat.
În al doilea rând, aș vrea să precizez că președintele Klaus Iohannis a mai promulgat o lege (291/2018) privind realizarea autostrăzii A8, dar nu am mai văzut de trei ani încoace nici cel mai mic interes la Cotroceni pentru urmărirea acestui proiect. Nimic. Apăruseră alte proiecte importante: schi în Făgăraș, golf la Alba Iulia, jocuri de strategie cu eroi de mucava prin palate și vile din București. Între timp, au preluat pesediștii fanionul autostrăzii și au „împins” termenele într-o nouă lege. Aflați în poziție de șah, peneliștii nu puteau spune „nu”. Cum nici pesediștii nu au putut să se opună în 2018; de altfel, Dragnea le spusese atunci că puteau să voteze legea, că doar asta nu implica automat ca autostrada să se și facă.
Nu putem să nu ne întrebăm: ce garanții avem că autostrada A8 va fi terminată până în 2026 (sectorul colinar) – 2030 (sectorul montan)? Cred că e rezonabil să spunem că niciuna. Repet: niciuna.
Când ne-am întâlnit cu președintele Iohannis la Cotroceni, în ziua de 25 octombrie 2018 – iată că au trecut trei ani! –, la insistențele noastre ca această autostradă să fie realizată cu prioritate, domnia sa ne-a spus că prioritatea este să scape de PSD, că nimic nu se poate face cât timp acest partid deține puterea (guvernul și majoritatea parlamentară). Retorica prezidențială de atunci este bine-cunoscută. Noi am accentuat că suntem interesați ca, dincolo de schimbările de guvern și Parlament, acest proiect să devină realitate. Și în acest sens vom face tot ceea ce se poate.
Între timp, după ce a scăpat de PSD, președintele se pregătește să readucă acest partid la putere pe ușa din dos. Iar construirea autostrăzii A8 încă nu a început. Nici măcar un studiu de fezabilitate care să merite acest nume nu avem. Doar tentative. În mod cât se poate de clar, vorbim despre un proiect nerealizat într-un stat eșuat, ca să reiau expresia prezidențială.