#VOCILEMOLDOVEI Un vechi vis pesedist: o societate civilă încolonată

de Dorin Dobrincu

În urmă cu două decenii, PSD-ul conducea discreționar România, iar Adrian Năstase se purta ca un kediv atotputernic. Pesediștii erau deranjați de unii din opoziția politică, care se încăpățânau să le reziste, și se arătau iritați de societatea civilă, critică, neîncolonată și de jurnaliștii care nu le ciuguleau din palmă.

Nu întâmplător, la o ședință a conducerii partidului-stat, cum s-a văzut în stenogramele devenite publice în 2004, o doamnă instalată într-o funcție guvernamentală atrăgea atenția că „trebuie să avem și noi societatea noastră civilă”. Cu toate eforturile, Năstase și colegii săi nu au reușit să controleze asociațiile civice, media independentă.

foto: Octav Drăgan,
pentru Europa FM

Timpul a trecut și vedem, inclusiv după anii de proteste, de stat în stradă contra derapajelor politice și instituționale sub Dragnea-Grindeanu-Tudose-Dăncilă, că pesediștii fac pași în direcția constituirii sau atragerii unor organizații neguvernamentale care să fie „ale lor”. Că doar și „ceilalți” au așa ceva.

Inși care pretind că sunt „civici” și vorbesc în numele societății civile au căzut la înțelegere cu diverse grupuri din PSD, maimuțăresc consultarea publică, stau alături de prădători în dezbateri mimate, în conferințe publice, dau note de bună purtare dragnioților de ieri, ciolacilor de azi. Nimic nu e gratuit, recompensele sunt la îndemână: sinecuri în posturi guvernamentale, consilii de administrație, contracte acoperite, promisiuni de locuri pe liste la alegerile viitoare.

Devino membru MDM