#VOCILEMOLDOVEI Vasluienii și comparația facilă

de Dorin Dobrincu

Din când în când, pe facebook, în general pe internet, la radio sau tv apar diverși comentatori care fac, superior, comparații între diverse regiuni, județe, zone și locuitorii acestora.

foto: vasluianul.ro

Vasluienii par să fie preferații celor care, fără să fi călcat prin județ, fără să-i întrebe de sănătate pe băștinași, au păreri cimentate cu privire la ei.

Într-o postare de ieri, pe pagina sa de Fb, Andrei Caramitru, comentator harnic și dezinhibat, amintea de superbiile rușilor în raport cu ucrainenii și cu bielorușii. Mai precis, cei dintâi ar avea nevoie să creadă că ucrainenii și bielorușii „măcar sunt tot cumva ruși de ai lor (dar evident inferiori, așa cum se uita Bucureșteanul sau cel din Cluj la sătenii din vaslui)”.

Recursul la comparații facile le permite unora să se autodesemneze, fie și indirect, drept ființe inteligente, superioare, capabile să-i pună pe alții în insectar. Și să creadă că în acest fel pot demonstra orice.

P.S. Aș mai observa că dl Caramitru se lasă prins de retorică și face nu doar aprecieri discutabile, dar și erori factuale. Susține că Rusia Europeană ar avea doar 70 de milioane de locuitori. De fapt, la vest de Urali sunt cca 110 milioane de oameni, adică 75% din totalul populației înregistrate în Federație. Mai susține același comentator că Rusia are graniță cu Turcia. Fals. Nu există niciun metru de frontieră între cele două țări, despărțite în Caucaz de Georgia.

În rest, sunt de acord cu dl Caramitru că „mentalul colectiv” al rușilor se va schimba în generații. Poate și „mentalul” unora dintre concetățenii noștri se va schimba în decenii.

Devino membru MDM