Libertatea / REPORTAJ. O româncă a plecat la 19 ani dintr-un sat din Bacău și a ajuns să candideze la alegerile locale din Norvegia

Roxana Stangebye, 29 de ani, s-a născut într-o familie cu 14 copii, într-un sat din Bacău și a venit în Norvegia ca muncitoare sezonieră când avea 19 ani. Zece ani mai târziu are o fermă de vaci și cetățenie norvegiană, este liderul fermierilor din regiune și candidează la consiliul local în comuna Sigdal.  

(…) În 2013, când a venit în Norvegia să culeagă căpșuni, Roxana avea 19 ani. Locuia în Văsiești, un sat de lângă Moinești, în județul Bacău, și era cea mai mică dintr-o familie cu 14 copii. Făcea construcții de lemn împreună cu tatăl său și mai mulți frați din familie și câștiga 700 de lei pe lună. La Biserica Penticostală din satul vecin, unde familia Roxanei merge la slujbă în fiecare duminică, au aflat că o fermă de căpșuni din Norvegia caută muncitori sezonieri. Roxana a plecat împreună cu fratele său mai mare, Mihai: era prima dată când pleca de acasă, prima dată când ieșea din țară și prima dată când zbura cu avionul. Au ajuns la ferma lui Oddvar Stangebye, iar Roxana a fost impresionată de locul în care muncea, de norvegieni și de libertatea pe care o simțea aici. Se trezea să culeagă căpșuni la trei dimineața, când era deja lumină, și alegea cele mai frumoase fructe pentru nunți – căpșunile trebuie să fie egale, pentru că norvegienii le pun în paharele de șampanie.  Nu i s-a părut că face mare lucru, așa că a fost surprinsă când clienții au lăudat-o pentru efortul ei: „Good job, Roxana! Good job!”. A fost primul moment în care și-a dat seama că societatea norvegiană te apreciază pentru munca ta, indiferent care ar fi aceasta. 

În Norvegia trăiesc 19.669 de români, dintre care 3.005 sunt copii născuți din părinți români pe teritoriul Norvegiei, potrivit statisticilor din 2023 ale Institutului Statistics Norway. 


Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. O româncă a plecat la 19 ani dintr-un sat din Bacău și a ajuns să candideze la alegerile locale din Norvegia: „Aici, când aud că ești fermier, oamenii își dau jos pălăria și îți spun «Mulțumesc pentru mâncare!»” 

reportaj de Elena Stancu, Cosmin Bumbuț (foto), Teleleu.eu, apărut în Libertatea, 29 iulie 2023

Devino membru MDM