[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_featured_block button_show=”true” button_title=”ZIARUL DE IAȘI” button_target=”blank” button_font_weight=”100″ button_font_style=”normal” button_border_style=”solid” animation_delay=”0″]

Perspectiva naţională e prea mare pentru interesele noastre concrete, locale şi regionale. Până şi dezastrele naturale sunt locale, cel mult regionale. Abia 2-3% din populaţia României are o mobilitate care o depăşeşte pe cea regională. Până se va inventa teleportarea, rămânem legaţi de un areal fizic limitat, oricâtă realitate virtuală ar năvăli în existenţa noastră şi cât de emoţionante ar fi ştirile de la ora 17. Cu ele nu poţi croi solidarităţi reale decât pe scurtă durată şi aleatorii, în cazul unor evenimente tragice sau cazuri extreme. După care, inerent, se instalează neîndurătoarea indiferenţă pe care nu se poate clădi ceva. Nu ne putem pune în pielea tuturor. Nu avem timp, dispoziţie, resurse, energie. Arealul de interes al celor mai mulţi dintre noi nu depăşeşte localitatea de reşedinţă. În caz că facem naveta, mai adăugăm drumul şi localităţile pe unde trecem. Mulţi locuitori ai oraşelor au rude, cunoştinţe, prieteni, în zonele apropiate zonei de reşedinţă.

Ce ne spune acest lucru? Cât de ipocrit poate fi centralismul (admiţând, prin absurd, că ar avea şi bune intenţii). De când ştim noi, statul român pretinde că la centru există un soi de super eroi. Patrioţi universali. Făuritori de interese naţionale. Le crapă inima de durere şi vibrează, conform programului de muncă, la fiecare colţişor al patriei. Nici noaptea nu dorm. Au coşmaruri. Oare cum să salveze viaţa amoroasă a urşilor de pe traseul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş? Cum să crească numărul de medici de la spitalul regional din Cluj? Cum să salveze depunerile de icre din preajma viitorului pod peste Dunăre de la Brăila, legătura Moldovei cu Constanţa?

Mihai Chiper, Ziarul de Iași, 18 ianuarie 2019

[/cmsms_featured_block][/cmsms_column][/cmsms_row]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *