pressHUB / „Cineva – și știm cine”: deriva președintelui Iohannis

de Dorin Dobrincu

Klaus Iohannis ocupă de mai bine de șapte ani postul de președinte al României. Este șeful statului român, cum se spunea mai demult și cum uneori i se mai spune și acum.

Dorin Dobrincu

Deși România este o republică, K.I. lasă deseori impresia că este un monarh departe de zbaterile muritorilor. Nu dă interviuri, de vreme ce nu înțelege rostul presei, nu s-a lăsat deranjat în timpul campaniei electorale din 2019, pentru a evita surprizele. Un nou mandat la Cotroceni era mai important decât orice altceva.

Regimul patronat de președintele Iohannis are mecanisme diverse pentru a controla mass-media. La mai vechile influențe dinspre subterană s-au adăugat camioanele cu bani revărsate în conturile mogulilor și în anumite redacții.

Subvențiile pentru partide au explodat în timpul lui Liviu Dragnea, iar urmașii săi din Casa Poporului și din Palatul Victoria nu au umblat la aceste sume. O nouă vacă sacră umblă nestingherită dinspre sediile partidelor spre redacțiile care aspiră resurse publice. PNL-ul ajuns la guvernare a cumpărat presa în mare parte în 2020, chipurile pentru a o ajuta în pandemie. PSD-ul nu a rămas mai prejos, și-a crescut influența în diverse televiziuni, ziare și platforme online.

Politicienii aflați la putere au o problemă îndeosebi cu media independentă. Când aceasta publică anchete, analize sau opinii defavorabile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, președinților de consilii județene, primarilor sau instituțiilor, inclusiv serviciilor secrete, se recurge la aruncarea în derizoriu a temelor de interes public sau la amenințări.

După o săptămână de discuții publice pe marginea legilor securității naționale, astăzi a ieșit și președintele Iohannis să explice cum stau lucrurile.

Ca un tătuc de pe la vecinii răsăriteni, K.I. a ținut să precizeze, amenințător, că „cineva – și știm cine” a dat către presă amintitele proiecte de legi. Și apoi a mai spus că nu trebuie să ne facem griji că ar fi vorba de o încercare de restaurație a vechii Securități sau de restrângerea drepturilor cetățenilor.

Nimeni din cercul puterii nu-l trage de mânecă pe omul care a ajuns într-un context favorabil – pentru el – să ocupe prima poziție în stat. Poate intuitiv, poate cu program, dl Iohannis a avut grijă să se înconjoare de o specie hibridă de mediocri și yesmeni, cu sau fără caschetă.

Locatarul de la Cotroceni pare să aibă impresia că noi toți, cei care suntem cetățeni români, ne-am născut ieri dimineață și nu știm nimic despre istoria recentă a României, despre mama serviciilor secrete românești, Securitatea comunistă, clonă a KGB, despre strălucitoarea noastră clasă politică, despre ce se întâmplă în jurul nostru.

Ca să-i întorc vorba dlui Iohannis, „cineva – și știm cine” pare că vrea să ne întoarcă în timp ori să ne arunce în alt spațiu de valori. E cazul să le spunem și președintelui, și guvernului, și parlamentarilor, și serviciilor secrete că nu suntem lipsiți nici de memorie, nici de busolă, nici de reacție.

articol apărut în pressHUB, 7 iunie 2022

Devino membru MDM