TeleM, Extemporal la democrație / „Regionalizarea este necesară într-un stat de mărime medie cum este România” (VIDEO)

„Regionalizarea, proiect amânat” a fost tema emisiunii „Extemporal la democrație”, difuzată vineri, 22 decembrie 2023, la postul local de televiziune TeleM. Invitatul realizatorului Florin Ghețău a fost istoricul Dorin Dobrincu, președintele asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Discuția a început cu o evocare a lansării volumului „Regionalizarea: către un model de bună guvernanță a României” (Polirom, Iași, 2023), eveniment care a avut loc la Iași, la 18 decembrie, și care a inspirat alegerea subiectului emisiunii. Dorin Dobrincu a făcut o prezentare a cărții, accentuând abordarea multidisciplinară pe care o propune, și a continuat explicând motivul pentru care subiectul regionalizării ar trebui să fie pe agenda publică a politicienilor și a societății civile.

Câteva dintre ideile exprimate de președintele asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei în cadrul emisiunii:

„Regionalizarea nu este despre desenul pe hârtie cu carioci frumos colorate al regiunilor, ci este despre construirea, reconstruirea României. România nu are a se teme că își pierde granițele, este un stat solid, recunoscut internațional, dar cum suntem construiți în interior ridică mari probleme pentru că vedem, de exemplu, cum am trecut prin pandemie”.

„Ceea ce propunem noi, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, este o dezbatere pe care sperăm să o preia părți mai largi ale societății și, în cele din urmă, politicienii responsabili”.

„Regionalizarea este necesară într-un stat de mărime medie, cum este România. Toate statele medii și mari din Uniunea Europeană sunt regionalizate. Regionalizarea nu înseamnă, cum cred unii, secesionism – acesta este un cuvânt care este rostogolit mereu, e în imaginarul serviciilor secrete, armatei, patrioților de cavernă și așa mai departe -, ci este vorba de bună administrare”.

Cele două părți ale emisiunii pot fi urmărite, integral, mai jos:

Devino membru MDM