Vasile Ernu, Libertatea: „Regionalizarea”, printre cărțile anului 2023

Cărțile anului 2023 care ne ajută să înțelegem mai bine de ce e România așa cum e. De la mâncare și relații la episoade istorice care ne-au marcat

Scriitorul Vasile Ernu a făcut în Libertatea o selecție a cărților de nonficțiune apărute anul acesta, dar și a volumelor de debut. Anul 2023 a fost un an foarte bogat în apariţii editoriale. Pandemia şi crizele par a fi stimulat acest sector artistic. Se scrie mult şi divers, consideră autorul.  

În domeniul eseu și nonficțiune apar cărţi tot mai importante. Unele sunt scrise de autori străini despre noi – le-am trecut şi pe ele.  Ceea ce urmează nu e un top, ci o cartografiere a domeniului producției de carte de limbă română (excepție fac câteva cărți despre România scrise de autori străini). În prima parte, am împărțit selecția cu secțiunile nonficțiune și debut.

Călin CotoiHolera și „duhul comunismului”. Inventarea socialului în România, 1831-1914, Editura Idea, Cluj. Una dintre cele mai inteligente cărți despre istoria socială şi despre nașterea societății noastre. O carte care poate deveni clasică.

Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu, George ȚurcănașuRegionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României, Editura Polirom. Un volum foarte important propus de un grup de specialiști din Iaşi despre nevoia şi pledoaria pentru o nouă organizare administrativă a României.

Sorin Radu, Oliver Jens Schmitt (coordonatori)România interbelică. Modernizare politico-instituţională şi discurs naţional, Editura Polirom. Un volum colectiv apărut zilele aceste care încearcă să ne ofere o altă imagine a mult mitologizatei „epoci interbelice”. 

Armand GoșuPutin împotriva Occidentului, Editura Polirom. Un nou volum despre situația din Est, scris de unul dintre puținii noștri specialiști pe fostul spațiu URSS.

Andrei Gorzo şi Mihai IovănelDesene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema, Editura Polirom. Un critic de film şi unul de literatură discută foarte savuros despre multe lucruri care ar putea să vă intereseze.

Dan Alexe –  De-a dacii și romanii. O introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor, Editura Humanitas. O carte care a stârnit multă polemică şi ne arată că românii se pricep nu doar la fotbal, ci şi la lingvistică, istoria limbii, mentalități şi altele – Daciada devine Balcaniadă.

Ciprian Mihali, Dicționar ilustrat de educație socială cu ilustrații de Dan Perjovschi, Editura Humanitas plus volumul Om precar, om suveran: rostul filosofiei în societatea digitală, Editura Trei. Profesorul Ciprian Mihali scoate două cărți din același registru – reflecții despre teme sociale, politice şi culturale duruțe, actuale.

Gabriel AndreescuGlobalizarea Ipocriziei. Pentru o abordare umanistă a eticii memoriei, Editura Polirom. Un autor care trebuie citit cu atenție: mereu vertical, coerent şi lucid. Nu avem mulţi de acest calibru.

Marius ChivuTrei săptămâni în Atlas, Editura Humanitas. Un excelent jurnal de călătorie care ne dezvăluie o lume mai puţin cunoscută. Are şi fotografie.

Cristian MungiuTania Ionașcu, bunica mea. O istorie basarabeană, Editura Humanitas. O mărturie splendidă despre o… Citeşte întreaga ştire în LibertateaCărțile anului 2023 care ne ajută să înțelegem mai bine de ce e România așa cum e. De la mâncare și relații la episoade istorice care ne-au marcat

Devino membru MDM