#VOCILEMOLDOVEI 9 mai la Iași: discursul de tablă

de Dorin Dobrincu

Ziua de 9 mai are semnificații istorice pentru mulți, prin diferite locuri ale Europei. Asta nu înseamnă că pentru toți înseamnă același lucru. Nu e totuna ce cred cei de la Moscova cu ce cred cei de la Bruxelles sau de la Iași ori București.

foto: Facebook / Costel Alexe

Astăzi, 9 mai 2022, la Iași, președintele Consiliului Județean, celebrul domn Costel Alexe a participat la un eveniment oficial. Cu acea ocazie a și ținut un discurs în care amintea semnificațiile zilei: indepedența României – deși e la concurență cu 10 mai, victoria Aliaților în Al Doilea Război Mondial – deși iarăși e la concurență cu 8 mai, ziua Europei – aici lucrurile sunt clare. Ulterior, cuvântarea a fost postată pe pagina de Facebook a oficialului.

Conjudețeanul meu a făcut diverse considerații cu privire la țară, libertate, gesturi eroice, drepturi individuale, democrație, pace ș.a.m.d. Discursul s-a vrut măreț, pe potriva zilei.

Finalul postării este o veritabilă direcție normativă pentru istorie, o schimbare epocală de sens. Redau citatul: „Istoria noastră nu poate să mai fie niciodată una a războiului, a conflictelor și a dezbinării./ Istoria noastră trebuie să fie despre unitate, libertate, egalitate, fraternitate”.

Poate îi spune cineva celui care i-a scris discursul dlui Alexe că vorbele nu se aruncă în spațiul public precum tabla într-un camion. Că istoria este despre trecut, nu despre prezent – chiar dacă din perspectiva acestuia, nu despre viitor. Pentru ce este și ce s-ar dori să fie se pot alege alte cuvinte, mai măsurate și în orice caz credibile.

Devino membru MDM