Ziarul de Iași / Consilierul ieşean al ministrului Transporturilor este luat în braţe de PSD, după ce a fost mustrat de asociaţiile pentru autostradă

Asociaţiile care militează pentru construcţia de autostrăzi sunt pe punctul de a-i retrage sprijinul reprezentantului pe care l-au propulsat în Guvern. Cătălin Urtoi, consilier personal al ministrului Transporturilor (Sorin Grindeanu, PSD), a fost „mustrat public” pentru apropierea lui faţă de social-democraţi. Urtoi s-ar fi depărtat de asociaţii şi nu şi-ar fi respectat înţelegerile de înainte de numirea în funcţie, respectiv în ianuarie 2022. Dacă asociaţiile sunt gata să-l lase pe Urtoi pe cont propriu, PSD este pregătit să-l susţină în continuare. 

Liderul PSD Iaşi Maricel Popa ne-a declarat ieri că, dacă va reveni în fruntea Consiliului Judeţean (CJ), se gândeşte să-i propună un post din care să se ocupe de modernizarea drumurilor din judeţ. „Este un om care munceşte foarte mult”, a spus Popa, subliniind că Urtoi nu este membru PSD şi nici nu l-a invitat să depună o adeziune în acest sens. „Eu nu am culoare politică! Culoarea mea este cea a autostrăzilor”, a comentat Cătălin Urtoi.

„Dacă nu ajungem la o înţelegere, ne vom delimita public de el”

Preşedintele Asociaţiei „Împreună pentru A8”, Ionel Apostol, ne-a declarat ieri că Urtoi a fost „avertizat” în mai multe rânduri să-şi revizuiască poziţia faţă de PSD. Apostol i-a reproşat acestuia că nu a respectat înţelegerile făcute cu cele două asociaţii („Împreună pentru A8” şi Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei) înainte de a fi sprijinit pentru un mandat de consilier la cabinetul lui Grindeanu. În speţă este vorba despre o conlucrare cu mişcările civice în demersurile pentru urnirea proiectelor de autostradă, în special A8, fără ca activitatea lui Urtoi să aibă conotaţii politice.

„Eu l-am avertizat de mai multe ori faţă de poziţia lui în raport cu PSD, nu a înţeles şi i-am spus că un astfel de avertisment va veni, la un moment dat, şi public, ceea ce s-a şi întâmplat. Pentru moment, este o mustrare publică, zilele următoare ne vom întâlni, ne vom aşeza la masă şi vom reitera ceea ce discutam înainte ca el să meargă la Minister. Dacă nu ajungem la o înţelegere, atunci ne vom delimita public, dar sper să aibă înţelepciunea…”, a spus Ionel Apostol, preşedintele asociaţiei din care provine Urtoi. El a demisionat din organizaţia civică odată cu intrarea în Ministerul Transporturilor, mai întâi pe un post de consilier onorific, apoi, pe o funcţie remunerată de consilier al ministrului.

Potrivit lui Apostol, stadiul actual al proiectului autostrăzii A8 este acelaşi precum în ianuarie 2022, când Urtoi a devenit consilier remunerat, nefiind făcuţi paşi înainte. În plus, Apostol spune că, la nici două săptămâni după ce a devenit consilier, Urtoi nu a mai ţinut contactul cu asociaţiile care l-au susţinut, dar s-a apropiat de PSD. „E o formă de delimitare publică, o atenţionare publică, ne-a deranjat încălcarea înţelegerii, el trebuia să fie reprezentantul asociaţiilor”, a spus, la rândul lui, unul dintre liderii MDM, Dorin Dobrincu.

Cătălin Urtoi nu a putut fi contactat ieri telefonic, însă a comentat această situaţie prin intermediul unui mesaj pe WhatsApp. „Sunt la Ministerul Transporturilor şi reprezint interesele Moldovei cu privire la proiectele de autostrăzi. Eu nu am culoare politică! Culoarea mea este cea a autostrăzilor. Am o relaţie foarte bună cu ministrul Sorin Grindeanu şi reprezint o voce puternică a Iaşului în interiorul ministerului pe tema A8 şi A7, dar şi pentru alte zone cu privire la A13, DEx Botoşani-Suceava, VO Bârlad, DEx Bacău-Piatra Neamţ, DEx Focşani-Brăila şi alte proiecte care pot aduce dezvoltare în regiunea Moldovei pe infrastructura rutieră”, a declarat Cătălin Urtoi.

Popa: „Urtoi nu este membru PSD”

Preşedintele PSD Iaşi Maricel Popa s-a arătat un susţinător al lui Cătălin Urtoi şi a lăudat activitatea acestuia. Mai mult, liderul social-democrat s-a arătat dispus chiar să-i propună, în viitor, un alt loc de muncă, dar a subliniat că nu s-a gândit să-l invite să-şi depună o adeziune la PSD.

„În primul rând, nu este membru PSD. Asociaţiile sunt supărate pentru faptul că el se mişcă, munceşte, este un tip foarte muncitor. El îşi face treaba foarte bine, munceşte foate mult. Nu l-am invitat în partid, nu m-am gândit la acest lucru. Dar, am mers cu el pe şantier, la consultanţi, la CNAIR, este omul potrivit la locul potrivit. Nu cred că el cochetează cu politica”, a susţinut şeful PSD Iaşi. În schimb, Maricel Popa a adăugat că, în 2024, dacă va reveni pe funcţia de preşedinte la Consiliul Judeţean (CJ) se gândeşte să-i propună lui Cătălin Urtoi un post de consilier personal, poziţie din care să monitorizeze infrastructura din judeţul Iaşi.

articol de Alex Andrei, apărut în Ziarul de Iași, 28 septembrie 2022

Devino membru MDM