Ziarul de Iași / Realizările administrației liberale la doi ani de mandat: cele declarate, reale și penale

La exact doi ani de la alegerile locale, aleșii trimiși la București au decis să dea aleșilor rămași în provincie un procent în plus la leafă, de până la 10 la sută. Dar cu ce performanțe se laudă aceștia din urmă la jumătatea mandatului?

La Consiliul Județean Iași, noua administrație s-a instalat practic abia după o lună de la alegerile din 27 septembrie. Vorbim așadar de un an și 11 luni. Dar o lună este importantă mai degrabă în derularea unor proiecte mari precum extinderea infrastructurii aeroportuare, unde contează fiecare zi pentru încadrarea în termenul impus prin contractul de finanțare europeană.

Costel Alexe, foto: Ziarul de Iași

Proiectul terminalului de pasageri T4 este pentru moment „perla mandatului”, chiar dacă va fi o vreme doar o parte din ce mai e nevoie la Aeroport – căi de acces, turn de control, terminal de mărfuri.

Investiția de marcă ar trebui să fie Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava, promis încă din campania electorală. Și institutul, și terminalul de pasageri tocmai au primit autorizațiile de construire, doar că numai la T4 se lucrează efectiv. IRMC încă este pe hârtie, iar decizia aparține Bucureștiului. Deși influența șefilor administrației ieșene în Capitală este foarte puțin vizibilă, liderii CJ nu pierd niciun prilej să afirme că banii pentru acest proiect – pentru doar jumătate din el, mai exact – vor veni, indiferent de piedici.

Dacă spitalul de la Miroslava rămâne în cărți, Parcul Industrial de la Lețcani prinde deja contur. Anul viitor ar trebui să înceapă să fie populat, iar în 2024 se speră să meargă pe profit. Unul dintre puținele pariuri din 2020 care se arată câștigătoare, Iași Industrial Park mai este urmat de alte parcuri, momentan doar pe hârtie, ceva mai avansate fiind Holboca și Pașcani.

Fără să fie neapărat meritul șefilor administrației județene actuale sau ai celei dinainte, sunt în curs extinderea rețelelor de apă și de canalizare în județ, modernizarea unor drumuri și restaurarea unor clădiri de patrimoniu. Cu precizarea că pe drumuri lucrările merg foarte încet, pentru că abia a venit de la București confirmarea pentru câteva dintre proiectele propuse pentru finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, iar dintre monumentele istorice încă stă la rând pentru aprobare renovarea sediului consacrat al Filarmonicii.

Asta, și pentru că CJ are de la an la an tot mai puțini bani alocați secțiunii de dezvoltare, comparativ cu cea de funcționare, și trebuie să stea cu mâna întinsă la București. De aici încep nerealizările.

Dați CJ-ului ce e al PNRR-ului!

Până la împărțirea celor 30 de miliarde de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență, activitatea se rezumă doar la partea birocratică necesară unor obiective vizate de Consiliul Județean și proiectelor începute deja.

Astfel, pe Axa rutieră Iași-Suceava, de exemplu, primele două loturi avansează cu încetinitorul spre finalizare, în vreme ce pe al treilea lot urmează un „galop” pentru ca lucrările evaluate să dureze doi ani să încapă în numai 17 luni.

Refacerea DJ 248 Iași-Vaslui, cu lărgirea la 4 benzi a segmentului de 3,3 km până la intersecția cu Centura Iași (Lunca Cetățuii), e și ea în etapa de documentație, care se încheie în octombrie. Completarea traseului Centurii ocolitoare a rămas în sarcina CNAIR, respectiv în proiectul autostrăzii A8 cu tot cu bretelele spre Aeroport/ SRU și spre DN 28 și DN 24. Consiliul Județean și-a păstrat doar cealaltă centură, de trafic ușor, care va înconjura municipiul pe la vest, sud și est, pe o distanță cuprinsă între 73 și 80 km. Aici se așteaptă deschiderea apelului pentru infrastructură rutieră.

Unde s-au mișcat lucrurile mai cu talent

Dacă, la investiții, n-au prea fost motive de tăiat panglica, scandalurile au prisosit în acești doi ani. Greaua moștenire a constat în spitalul modular, care și acum stă nefolosit – dar în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean. Șefii CJ nu au fost în stare să sprijine în vreun fel gestionarea acestui uriaș complex medical. În schimb, renovarea și dotarea urgentă cu maxim de confort a birourilor noilor șefi ai CJ au mers strună.

Numai în ultimele două luni ale anului electoral-pandemic 2020 au fost făcute un sfert din cele 800 de achiziții directe înregistrate în anul respectiv. A lipsit însă una banală, pentru confortul ieșenilor care caută informații pe pagina de internet a Consiliului Județean. Site-ul administrației județului se încarcă lent și oferă un conținut cu multe informații înghesuite pe o pagină sau greu de găsit la căutare.

Finul președintelui Costel Alexe a fost făcut vicepreședinte, iar finei i s-a găsit un job peste drum, la Palatul Culturii. O detașare dintre grupul consilierilor personali ai aceluiași președinte a vizat șefia Școlii Populare de Arte, de unde s-a întors un dosar penal.

Șeful CJ i-a purtat ghinion și unui coleg consilier, care… citește mai mult, AICI

articol de Radu Meșniță, apărut în Ziarul de Iași, 28 septembrie 2022

Devino membru MDM