Ziarul de Iași / Istoricul Dorin Dobrincu, despre 24 Ianuarie: „Gardurile s-au îndesit, împărțirea în privilegiaţi și supuși s-a accentuat”

Dorin Dobrincu, istoric şi preşedintele Mişcării pentru Dezoltarea Moldovei, a comentat pe reţelele de socializare modul în care a fost organizate manifestările dedicate Unirii Pricipatelor Române. În primul rând, el remarcă delimitarea foarte strictă între publicul larg şi politicieni prin intermediul gardurilor. Mai jos redăm integral poziţia sa.

“Astăzi, 24 ianuarie 2024, la Iaşi a fost vreme bună. Scenografia gândită şi pusă în practică de autorităţi de câţiva ani încoace s-a perfecţionat. Gardurile s-au îndesit, spaţiul dedicat publicului s-a restrâns, împărţirea în categorii privilegiate şi supuşi s-a accentuat. Suntem cu un pas mai aproape de un spaţiu ideatic şi politic, mă refer la cel răsăritean, de care declarativ ne distanţăm.

Ceea ce oficial este prin lege o sărbătoare naţională – mă refer chiar la 24 ianuarie – a devenit de fapt o sărbătoare a partidelor. În Piaţă au fost prezente masiv PNL, PSD, AUR şi SOS, prin activişti şi cei care mânâncă o pâine de pe urma lor sau vor una de acolo.

Între penelisto-pesedişti şi aurişti pare-se că a funcţionat o înţelegere. Cei din urmă ocupaseră iniţial partea de lângă hotelul Traian, adică chiar lângă tribuna oficială, o mare de steaguri galbene le masca pe cele tricolore, se auzeau lozinci de tip vatra românească, dar şi o mantră care trimitea la numele partidului. La un moment dat, auriştii au format o coloană şi s-au îndreptat spre Palatul Culturii. Simion se făcuse mic. Locul rămas gol şi a fost ocupat de pesedişti şi penelişti. Pe esplanadă şi-au găsit loc sos-iştii/adepţii lui Şoşoacă, care fluturau preponderent steaguri de partid, având-o în mijloc pe amazoana care îi anima. Cam anemic de această dată. Duhul vrajbei dispăruse ca prin minune. Concordia a funcţionat într-o zi specială.

La tribună s-au instalat ca de obicei mărimi politice şi în uniformă. Discursurile lui Ciucă, Alexe şi Chirica au avut profunzimea zăpezii de pe străzile necurăţate ale Iaşului în urmă cu două săptămâni. Pesediştii au stat retraşi, nu au ţinut discursuri. Tot o înţelegere, fie şi tacită, pare să fi funcţionat între partenerii de la guvernare: Voi acolo, noi aici şi toată lumea este mulţumită. De altfel, Ciolacu rămăsese la Bucureşti, reţinut cu ale lui. Competentul şi onestul om politic i-a dat Moldovei şi de această dată, de la distanţă, gaura din covrig.

Asociaţiile civice – Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8, Reset şi Moldova vrea Autostradă – au fost în piaţă, cu de acum cunoscutele lor mesaje pro-dezvoltare, penalizând discursurile goale ale piticilor politici care se cred mari doar pentru că au pus stăpânire pe tribună şi pe microfon. Mulţi se vor fi întrebat de ce nu stăm liniştiţi la locurile noastre, în ţarcurile pregătite de putere pentru supuşi. E simplu, pentru că suntem cetăţeni”, a scris Dobrincu pe Facebook.

Ziarul de Iași, 24 ianuarie 2024

Devino membru MDM