Dezbatere MDM pe tema regionalizării (VIDEO)

„Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” a organizat joi, 27 aprilie 2023, o dezbatere din ciclul „În numele Moldovei”, având ca subiect problematica regionalizării.
Discuția cu titlul „Cum să NU faci regionalizarea: 15 regiuni de inspirație sovietică” i-a avut ca invitați pe prof. dr. Ionel Muntele, care a sustinut o prelegere pe tema regionalizării, pe Răzvan Chiruţă – redactor şef la Press Hub şi pe Radu Meşniţă – jurnalist la Ziarul de Iaşi.

Iașul Nostru / Cum ieșim de aici? Am întrebat 5 ieșeni cum putem evita alunecarea către autoritarism

Dorin Dobrincu: Cultele din România, mai ales biserica ortodoxă și bisericile evanghelice, au dovedit că au probleme serioase în interior în privința raportării la politică. Există acolo aripi deschise la propaganda contra democrației liberale, există rețele de diseminare a unei retorici antieuropene, conspiraționiste și autoritare, care ajută mașinăriile electorale antidemocratice, ceea ce reprezintă un pericol la adresa societății noastre.

Europa Liberă România / Cât de mult seamănă discursurile lui Călin Georgescu cu cele ale fascistului Corneliu Zelea Codreanu și ale comunistului Nicolae Ceaușescu

„Neam”, „credință”, „ Hristos”, „luptă”, „jertfă”, „țară”, „națiune”. Dacă ai urmărit campania electorală din România din ultimele zile – în special după primul tur al alegerilor prezidențiale – este imposibil să nu fi auzit în mod repetat aceste cuvinte. Ele au des folosite de candidatul filorus Călin Georgescu, cel care a sedus milioane de român prin discursuri filmate în sufrageria proprie și transmise pe rețelele sociale.
Cine mai folosea frecvent, în cuvântările sale, aceste cuvinte? „Corneliu Zelea Codreanu”, liderul fascist al Mișcării Legionare din perioada interbelică, spune sociolingvistul român Alexandru Cohal, de la Institutul de Filologie „Al. Philippide” Academia Română Filiala Iași.

Raport EFOR și CDBG: Migrația candidaților la parlamentarele din 2024

Expert Forum și Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare (CDBG) au analizat parcursul electoral al candidaților la alegerile parlamentare din decembrie. Câți dintre candidați se află la primul scrutin parlamentar și câți sunt la a doua sau chiar a treia candidatură? Dintre cei cu experiență anterioară, câți au candidat din partea aceleiași formațiuni politice și câți au practicat traseismul electoral?

Teleleu.eu / Irinel are 51 de ani și asta e ultima lună în care mai lucrează în construcții în Belgia. Nu mai are putere. Nu mai poate să îndure durerile de spate și de picioare. „Șantierele pentru mine s-au închis”

Viața muncitorilor în construcții în Belgia se scurge din șantier în șantier, de la o cazare la alta, departe de familiile și de satele din Vaslui de unde au plecat ca să scape de sărăcie, până când îmbătrânesc și spatele cedează, iar bărbații se întorc în sfârșit acasă. Poveștile lor au fost documentate vreme de mai multe luni de jurnaliștii Elena Stancu și Cosmin Bumbuț și publicate pe Teleleu.eu și Hotnews.

Autostrada A8, politicile coerente de dezvoltare regională şi regionalizarea – cheile către coeziunea teritorială şi competitivitatea regională a Moldovei (III)

A8 nu numai că ar scoate din izolare şi ar crea condiţiile unor implantări ale unor mari investiţii din zona de producţie, dar ar fi şi un reper important în creşterea coeziunii regionale. Dacă în prezent cei 190 de km dintre oraşul Siret şi Iaşi sunt acoperiţi în aproximativ 3 ore (asta dacă nu ne lovim de ambuteiajul devenit tradiţional de la Podu Iloaiei!), în cazul în care A7 şi A8 ar funcţiona, timpul de parcurs aproape că s-ar înjumătăţi.

Europa Liberă România / Povestea barajului care n-a fost să fie. A fost abandonat la jumătate. Întreg, ar fi salvat de inundații zeci de mii de oameni

În 1980, România comunistă împrumuta echivalentul de azi a 350 de milioane de dolari pentru cea mai mare construcție hidrotehnică din Moldova: proiectul de irigații Covurlui, care includea un baraj și un lac de acumulare în județul Galați. Ar fi irigat 144.660 hectare de teren și ar fi apărat de inundații peste 5.000 de case. Construit pe jumătate, proiectul este abandonat de trei decenii. Între timp, zona a fost inundată de trei ori în ultimii 11 ani.

Ziarul de Iași / De ce a rămas Moldova în urmă? Fondurile UE de reducere a decalajelor în realitate l-au mărit. Analiza unui cunoscut universitar ieșean

Poate că politicienii români ar trebui să mai reflecteze asupra a ceea ce ar însemna reducerea decalajelor interregionale de dezvoltare. Dacă nu se pricep, să ia drept model Polonia, un stat ce are rezultate bune în dezvoltarea regională. Pe când la noi, deși România a pornit aproape sincron pe calea economiei capitaliste, nu numai că politicienii nu au reușit să reducă ecartul de dezvoltare între regiuni, ci l-au şi accentuat.

Ziarul de Iași / Munca neplătită. O imagine asupra populației casnice din România și județul Iași

Fenomenul populației cu statut casnic este adesea strâns legat de lipsa de oportunități pe plan local. Numărul casnicilor este frecvent asociat cu localitățile cu probleme economice și o rată ridicată a șomajului. Acest lucru indică faptul că statutul de casnic este, de multe ori, o evoluție forțată de la șomajul de lungă durată la o resemnare în fața lipsei de oportunități de angajare pe plan local.

Misecuvinismul – o marcă iohannisiană

Finalul de mandat al primului cetățean are accente caricaturale. Omului nu i-a mai ajuns România, s-a văzut – ori i-au susurat alții că poate fi – șef suprem la NATO sau Comisia Europeană. Nu i-a ieșit nimic. Când construiești pe himere nici nu poate fi altfel.

Emisiunea TV „Moldova Economică”, în fiecare sâmbătă la Prima News

Emisiunea „Moldova Economică”, realizată de Dan Radu și difuzată săptămânal – sâmbăta, de la ora 19,00 – la Prima News, analizează alături de experți, oameni de afaceri și lideri locali posibile programe de accelerare a dezvoltării acestei regiuni, abordând teme de la infrastructură, agricultură și industrie, până la inovațiile din IT și antreprenoriatul local.

Sultanul și legea specială

PNL-ul pare să aibă vocația autodistrugerii. S-a predat total în brațele lui Klaus Iohannis, dovadă că în aceste zile se vorbește tot mai mult despre ultimul act, și anume adoptarea unei legi care să-i permită președintelui în funcție să candideze la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Este vorba de o lege pentru un singur om. Zici că România s-a transformat într-o țară ascunsă între nisipuri, unde legea poate fi schimbată în beneficiul unui șeic care își disprețuiește supușii. Alte lovituri contra spiritului Constituției, dar și împotriva bunului simț sunt invocate de trompetele iohannisiene, care plusează și spun că drepturile unui cetățean nu pot fi restrânse, că un om cu o așa de mare experiență trebuie să aibă ocazia de a se manifesta spre binele nostru.
Nu e nevoie de o extinsă analiză pentru a înțelege cum stau lucrurile în realitate. După eșecul – previzibil – de a ocupa funcții majore la NATO sau Comisia Europeană, omul mai are la dispoziție jucării doar în țarcul mioritic. Se visează președinte al Senatului României, dar și președinte al PNL. Irascibilul președinte își încheie mandatul în decembrie a.c., dar niciun apropiat nu pare să-i fi spus că dacă vrea să participe la alegerile parlamentare poate să își dea demisia din funcție, să se în scrie în partidul care îi servește interesele, adică în PNL, eventual să aleagă varianta independentului, și să se ducă în fața alegătorilor pentru a le cere votul. În privința experienței, aici e o întreagă discuție, iar istoricii vor avea materie primă din belșug pentru a-i analiza (ne)făcutele bărbatului de stat.
Pentru mulți dintre noi este evident că, de-a lungul celor zece ani petrecuți la Cotroceni, omul și-a văzut în primul rând de propriile interese, a introdus o formă de sultanism, și-a mințit electoratul și a deschis calea spre hegemonia PSD nu doar în ultima perioadă, ci și în următorul ciclu electoral. Și mai este vizibil ceva: Iohannis nu știe să iasă decent din scenă.

Ziarul de Iași / Iașul are cel mai numeros grup din Parlament; „Nu se bat în mod real pentru interesele județului”

Dar, fie că sunt 17, fie că am putea avea 20 de parlamentari, unde sunt avantajele pentru ieșeni și pentru județ? Istoricul Dorin Dobrincu, membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, este sceptic: „Marea problemă e că nu contează. Nu se bat în mod real pentru interesele județului, nu colaborează între ei și nu se bat pentru Moldova în condițiile în care există această așteptare regională, mai ales că Iașul poate să fie o locomotivă pentru ansamblul Moldovei”.

Când politicienii mărunți își arogă merite închipuite

             Acordul de mediu pentru Autostrada A8, segmentul Târgu Neamț-Iași-Ungheni, așteptat de multă vreme, a fost semnat ieri, 20 august 2024. Acest fapt le-a dat ocazia reprezentanților din Iași ai PNL și PSD să-și asume exclusiv meritele și să continue indigesta campanie politică pe paginile lor de Facebook.

Jucătorii de la vârful PNL: semidocți, impostori și acoperiți

            Lupta de clan pare a se înteți în PNL. După ce l-a adus pe Klaus Iohannis în fruntea PNL, via Grivco, deschizându-i drumul spre Cotroceni, după ce în mai multe rânduri și-a împins soția la Bruxelles, din slăbiciune și interese familiale, Crin Antonescu s-a gândit că e cazul să facă o radiografie a partidului său.