Dezbatere MDM pe tema regionalizării (VIDEO)

„Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” a organizat joi, 27 aprilie 2023, o dezbatere din ciclul „În numele Moldovei”, având ca subiect problematica regionalizării.
Discuția cu titlul „Cum să NU faci regionalizarea: 15 regiuni de inspirație sovietică” i-a avut ca invitați pe prof. dr. Ionel Muntele, care a sustinut o prelegere pe tema regionalizării, pe Răzvan Chiruţă – redactor şef la Press Hub şi pe Radu Meşniţă – jurnalist la Ziarul de Iaşi.

Europa Liberă România / Povestea barajului care n-a fost să fie. A fost abandonat la jumătate. Întreg, ar fi salvat de inundații zeci de mii de oameni

În 1980, România comunistă împrumuta echivalentul de azi a 350 de milioane de dolari pentru cea mai mare construcție hidrotehnică din Moldova: proiectul de irigații Covurlui, care includea un baraj și un lac de acumulare în județul Galați. Ar fi irigat 144.660 hectare de teren și ar fi apărat de inundații peste 5.000 de case. Construit pe jumătate, proiectul este abandonat de trei decenii. Între timp, zona a fost inundată de trei ori în ultimii 11 ani.

Ziarul de Iași / De ce a rămas Moldova în urmă? Fondurile UE de reducere a decalajelor în realitate l-au mărit. Analiza unui cunoscut universitar ieșean

Poate că politicienii români ar trebui să mai reflecteze asupra a ceea ce ar însemna reducerea decalajelor interregionale de dezvoltare. Dacă nu se pricep, să ia drept model Polonia, un stat ce are rezultate bune în dezvoltarea regională. Pe când la noi, deși România a pornit aproape sincron pe calea economiei capitaliste, nu numai că politicienii nu au reușit să reducă ecartul de dezvoltare între regiuni, ci l-au şi accentuat.

Ziarul de Iași / Munca neplătită. O imagine asupra populației casnice din România și județul Iași

Fenomenul populației cu statut casnic este adesea strâns legat de lipsa de oportunități pe plan local. Numărul casnicilor este frecvent asociat cu localitățile cu probleme economice și o rată ridicată a șomajului. Acest lucru indică faptul că statutul de casnic este, de multe ori, o evoluție forțată de la șomajul de lungă durată la o resemnare în fața lipsei de oportunități de angajare pe plan local.

Misecuvinismul – o marcă iohannisiană

Finalul de mandat al primului cetățean are accente caricaturale. Omului nu i-a mai ajuns România, s-a văzut – ori i-au susurat alții că poate fi – șef suprem la NATO sau Comisia Europeană. Nu i-a ieșit nimic. Când construiești pe himere nici nu poate fi altfel.

Emisiunea TV „Moldova Economică”, în fiecare sâmbătă la Prima News

Emisiunea „Moldova Economică”, realizată de Dan Radu și difuzată săptămânal – sâmbăta, de la ora 19,00 – la Prima News, analizează alături de experți, oameni de afaceri și lideri locali posibile programe de accelerare a dezvoltării acestei regiuni, abordând teme de la infrastructură, agricultură și industrie, până la inovațiile din IT și antreprenoriatul local.

Sultanul și legea specială

PNL-ul pare să aibă vocația autodistrugerii. S-a predat total în brațele lui Klaus Iohannis, dovadă că în aceste zile se vorbește tot mai mult despre ultimul act, și anume adoptarea unei legi care să-i permită președintelui în funcție să candideze la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. Este vorba de o lege pentru un singur om. Zici că România s-a transformat într-o țară ascunsă între nisipuri, unde legea poate fi schimbată în beneficiul unui șeic care își disprețuiește supușii. Alte lovituri contra spiritului Constituției, dar și împotriva bunului simț sunt invocate de trompetele iohannisiene, care plusează și spun că drepturile unui cetățean nu pot fi restrânse, că un om cu o așa de mare experiență trebuie să aibă ocazia de a se manifesta spre binele nostru.
Nu e nevoie de o extinsă analiză pentru a înțelege cum stau lucrurile în realitate. După eșecul – previzibil – de a ocupa funcții majore la NATO sau Comisia Europeană, omul mai are la dispoziție jucării doar în țarcul mioritic. Se visează președinte al Senatului României, dar și președinte al PNL. Irascibilul președinte își încheie mandatul în decembrie a.c., dar niciun apropiat nu pare să-i fi spus că dacă vrea să participe la alegerile parlamentare poate să își dea demisia din funcție, să se în scrie în partidul care îi servește interesele, adică în PNL, eventual să aleagă varianta independentului, și să se ducă în fața alegătorilor pentru a le cere votul. În privința experienței, aici e o întreagă discuție, iar istoricii vor avea materie primă din belșug pentru a-i analiza (ne)făcutele bărbatului de stat.
Pentru mulți dintre noi este evident că, de-a lungul celor zece ani petrecuți la Cotroceni, omul și-a văzut în primul rând de propriile interese, a introdus o formă de sultanism, și-a mințit electoratul și a deschis calea spre hegemonia PSD nu doar în ultima perioadă, ci și în următorul ciclu electoral. Și mai este vizibil ceva: Iohannis nu știe să iasă decent din scenă.

Ziarul de Iași / Iașul are cel mai numeros grup din Parlament; „Nu se bat în mod real pentru interesele județului”

Dar, fie că sunt 17, fie că am putea avea 20 de parlamentari, unde sunt avantajele pentru ieșeni și pentru județ? Istoricul Dorin Dobrincu, membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, este sceptic: „Marea problemă e că nu contează. Nu se bat în mod real pentru interesele județului, nu colaborează între ei și nu se bat pentru Moldova în condițiile în care există această așteptare regională, mai ales că Iașul poate să fie o locomotivă pentru ansamblul Moldovei”.

Când politicienii mărunți își arogă merite închipuite

             Acordul de mediu pentru Autostrada A8, segmentul Târgu Neamț-Iași-Ungheni, așteptat de multă vreme, a fost semnat ieri, 20 august 2024. Acest fapt le-a dat ocazia reprezentanților din Iași ai PNL și PSD să-și asume exclusiv meritele și să continue indigesta campanie politică pe paginile lor de Facebook.

Jucătorii de la vârful PNL: semidocți, impostori și acoperiți

            Lupta de clan pare a se înteți în PNL. După ce l-a adus pe Klaus Iohannis în fruntea PNL, via Grivco, deschizându-i drumul spre Cotroceni, după ce în mai multe rânduri și-a împins soția la Bruxelles, din slăbiciune și interese familiale, Crin Antonescu s-a gândit că e cazul să facă o radiografie a partidului său.

Radio Iași, emisiunea Imperativ / De ce bate pasul pe loc proiectul Autostrăzii A8 (VIDEO)

Situația viitoarei Autostrăzi A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș, a fost subiectul emisiunii Imperativ, realizată de Ioana Soreanu la Radio Iași, vineri, 26 iulie 2024. Invitați în studio au fost Dorin Dobrincu („Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”) și Ionel Apostol („Împreună pentru A8”), iar prin telefon a intervenit Adrian Covăsnianu („Moldova vrea Autostradă”).

Despre insuficienţa guvernanţei judeţene

Informal, organizarea sistemică suprajudeţeană/ regională a sistemului sanitar funcţionează şi în perioadele normale – un bolnav ce nu poate fi tratat nici la Dorohoi şi nici la Botoşani e trimis cel mai adesea la Iaşi, unde şansele de recuperare sunt mari. Însă, din perspectiva instituţională, într-un interval de criză, aşa cum a fost perioada pandemică SARS-CoV-2, acest nivel de gestiune ar fi trebuit să funcţioneze într-o manieră oficială

TeleM. Extemporal la democrație / Alegerile și dezvoltarea Moldovei

Invitat vineri, 14 iunie 2024, la postul tv TeleM Iași, la emisiunea „Extemporal la democrație” moderată de jurnalistul Florin Ghețău, președintele asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM), Dorin Dobrincu, a făcut o analiză a rezultatelor alegerilor locale, județene și europene de la 9 iunie, a consecințelor acestora asupra peisajului politic regional. S-a discutat, de asemenea, despre proiectele de dezvoltare de care are nevoie Moldova și despre lucrările de infrastructură aflate în diferite stadii de proiectare sau de execuție.

Ziarul de Iași / Câteva chestiuni minore privind alegerile din iunie 2024

Dacă ar fi să facem diferenţa dintre populaţia cu domiciliul stabil (cea care contează în calcularea procentului prezenței la vot) şi populaţia rezidentă a celor 8 judeţe ce compun în linii generale regiunea noastră istorică, vom observa că lipsesc de la domiciliu aproximativ un milion de locuitori.

TeleM. Extemporal la democrație / De ce e important votul?

Alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, campania electorală, nevoia unor dezbateri reale despre rolul instituțiilor europene, importanța votului și cauzele absenteismului sau temele actuale de pe agenda publică au fost câteva dintre subiectele care s-au discutat joi, 6 iunie, cu trei zile înainte de alegeri, la emisiunea ”Extemporal la democrație” de la TeleM.

Invitatul realizatorului Florin Ghețău a fost istoricul Florea Ioncioaia, membru al asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Apărarea Moldovei. Trei întrebări pentru Statul Major al Armatei

Problema tratării regiunii Moldova ca o zonă tampon în caz de război cu ruşii a fost readusă în discuție în 24 ianuarie 2021 de istoricul Mihai Chiper, de la Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, un ONG specializat în advocacy regional. El a văzut în planurile de operaționalizare a Porții Focşanilor un efect negativ al ultracentralismului în tradiție continuată din secolul XIX, care induce ideea ierarhizării importanței militare a regiunilor României.

Sondaj INSCOP la comanda News.ro – Peste jumătate dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice / Ce părere au românii despre înfiinţarea unor regiuni

Peste jumătate dintre români cred că o reformă administrativ-teritorială ar îmbunătăţi calitatea serviciilor publice, un procent similar având aceeaşi părere despre o reformă administrativă care ar include comasarea unor localităţi, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Simioniți de strânsură

AUR este încă un partid tânăr, care a încercat inițial să transmită, alături de ultranaționalism și antieuropenism, un mesaj de regenerare a clasei politice. Un fel de „oameni noi” în variantă extremistă. Pentru că nevoia de inși cu oarecare vizibilitate și cu bani a devenit prioritară, porțile partidului s-au deschis larg către oportuniștii de profesie.

Devino membru MDM