Dezbatere MDM pe tema regionalizării (VIDEO)

„Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” a organizat joi, 27 aprilie 2023, o dezbatere din ciclul „În numele Moldovei”, având ca subiect problematica regionalizării.
Discuția cu titlul „Cum să NU faci regionalizarea: 15 regiuni de inspirație sovietică” i-a avut ca invitați pe prof. dr. Ionel Muntele, care a sustinut o prelegere pe tema regionalizării, pe Răzvan Chiruţă – redactor şef la Press Hub şi pe Radu Meşniţă – jurnalist la Ziarul de Iaşi.

Starea aeroporturilor moldovene

Aeroporturile moldovene au avut o evoluţie specifică în ultimii ani. Deşi au fost la fel de afectate de pandemie, ca şi celelalte aeroporturi româneşti (780 mii pasageri în 2020, faţă de 2,207 mil. în 2019), conflictul din Ucraina a produs o creştere spectaculoasă a traficului, la 2,859 mil. în 2022 (un trafic cu 30% mai mare decât cel prepandemic), aeroporturile din Iaşi şi din Suceava devenind o interfaţă între zona afectată de conflict şi restul lumii.

Cât de expus e Iaşul la o criză economică globală? (II)

Dacă plecăm de la premisa formulată de antreprenorul ieşean Traian Luca, potrivit căruia outsourcingul în IT reprezintă domenii susceptibile la delocalizare într-o periodă de criză, IT-ul românesc pare a fi o parte destul de fragilă a structurii economice naţionale. Schiţarea contextului naţional şi regional european în care evoluează domeniile IT&Outsourcing ale Iaşului e utilă înţelegerii atât a maturităţii acestora, cât şi a gradului de expunere la evoluţia pieţei globale a noii economii locale.

Ziarul de Iași / Cum mai deosebeşti un pesedist de un penelist

PSD şi PNL şi-au tot împrumutat genele în ultimele două decenii că au ajuns să semene leit, ca doi fraţi gemeni. Diferenţele din cele două partide ţin de stilistică. La întrebarea cum mai deosebeşti astăzi un pesedişt de un penelist, cel mai bun răspuns (involuntar) l-a oferit europarlamentarul PNL Rareş Bogdan. Liberalii sunt oamenii bogaţi care îşi permit pantofi de 1.500 de euro, dar uneori ezită să-i poarte, social-democraţii sunt oamenii bogaţi care îşi permit pantofi de 1.500 de euro şi-s mândrii să-i poarte.

Despre localiştii izolaţionişti

Există o specie ciudată de oameni ce-şi manifestă identitatea doar la nivelul local. Şi nasc un soi de conflict meschin, aşa cum e cel dintre cei ce se consideră autohtoni (bănuiesc că e vorba doar despre cei mai puţin mobilaţi intelectual) şi “veneticii”/ “viniturile” ce s-au stabilit într-o anumită localitate. Dacă înţeleg (măcar parţial!) mobilurile “conflictului” infralocal atunci când “veneticii” aparţin unei culturi diferite, nu le mai înţeleg pe cele care animă “conflictul” atunci când migraţia are loc din proximitatea regională.

Harta corupților din Moldova

Cazul Dumitru Buzatu, ex-președintele pesedist al Consiliului Județean Vaslui, prins de DNA cu 1,25 milioane lei șpagă ridică un pic vălul asupra modului în care autoritățile câștigă o pâine foarte albă. Dar oferă și o explicație a subdezvoltării regiunii Moldovei, a lucrărilor proaste și investițiilor inutile.

Curs de Guvernare / Cât ne costă Statul. În Țara Primarilor, primăriile nu sunt administrație, ci hub-uri electorale. Reforma administrativă: ”Niciodată”

În țara primarilor, primăriile par să nu aibă un sens administrativ, ci să funcționeze, cu bani de la buget, ca agenții electorale. Asta pentru că o bună parte din ele nu au bani nici pentru plata propriilor salarii – ceea ce înseamnă că nu administrația e făcută pentru cetățeni, ci cetățenii sunt făcuți pentru a justifica existența acestor entități de profit politic.

Terenuri în pantă

A8 e o autostrada pentru bunăstare, dar şi una strategică la nivel continental, Moldova, Republica Moldova, dar şi zona ucraineană din nordul Mării Negre având pe acest vector cea mai scurtă cale către toate facilităţile economice şi infrastructurale ale UE.

Vineri 22, ziua firmiturilor

Un ultim dinozaur al epocii de aur a PSD-ului și-a găsit sfârșitul politic într-o vineri și nici măcar nu era 13. Dumitru Buzatu – președintele Consiliului Județean Vaslui și șeful organizației PSD din același județ – a fost reținut de DNA pentru luare de mită în seara zilei de 22 septembrie 2023.

Iluzia tătucului care rezolvă problemele comunității

Lucrurile nu se vor schimba în bine la Iași – sau în altă parte – dacă credem că va veni un tătuc care va aduce prosperitatea. Pentru o schimbare reală este nevoie de oameni implicați, strânși în jurul unor valori și obiective comune, în beneficiul comunității. Adică exact opusul a ceea ce am văzut până acum pe scena politică ieșeană și moldovenească, în bună măsură și pe cea românească.

VIDEO Conferința „Comunism, democrație, civism”

Joi, 7 septembrie 2023, a avut loc conferința online „Comunism, democrație, civism” cu participarea lui Dorin Dobrincu – istoric, Alexandru Cohal – sociolog și lingvist și George Țurcănașu – geograf, toți trei membri activi ai asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

Republica.ro / Feudalismul în republica morții

foto: igsu

Și baronii de ieri, și cei de azi sunt rezultatul sistemului nostru politic, administrativ și social. O extinsă rețea de complicități a făcut posibilă apariția și reproducerea acestor carnasieri ai scenei publice. Ei nu ar exista fără relațiile pe orizontală și pe verticală.

Între populism și „Vrem capul lui Moțoc!” – editorial de Cătălin MORARU, redactor șef „Monitorul de Botoșani”

Reacția furioasă (și impresionantă prin solidaritatea ei) a oamenilor din Botoșani și chiar din restul țării demonstrează că am ajuns la un moment de cotitură, care arată colapsul aproape complet al capacității de reacție administrativă în țara noastră. Am ajuns până la urmă, după atâția ani de contraselecție în politică, la un nivel de nepricepere absolut de speriat la toate nivelurile.

Monitorul de Botoșani / Tragedia Alexandrei scoate botoşănenii în stradă

O tânără de 25 de ani, cu probleme cauzate de o sarcină, ignorată ore în șir după internare de personalul medical care ar fi trebuit să o îngrijească, a murit vineri dimineață la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. Potrivit raportului preliminar al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Alexandra Ivanov, mamă a 3 copii, care […]

Amnezia nu ne-a lovit pe toți

E important să putem spune explicit, ținând cont de evidențe, de probe, că W a fost activist, X propagandist, Y securist și Z informator. Adică – fără să ne ascundem după vorbe – au fost slujitori ai unui regim totalitar. Pentru că regimul comunist a fost impus și s-a menținut mai bine de patru decenii prin forță, prin teroare, prin distrugerea multor vieți.

Schimbarea pălăriilor în PSDNL

Foto observatornews.ro

E foarte greu să găsești liberali în PNL, în ansamblu. Nu există dezbateri de idei, nu există oameni care să susțină credibil valorile, doctrinele liberale. Ici-colo mai afli în vreo organizație câte un liberal rătăcit, rămas acolo din cine știe ce motiv. În rest, dacă ne uităm la lideri, la purtătorii de mesaj, vedem că practic nu au nimic în comun cu liberalismul. Iar la bază e praf și pulbere.

Devino membru MDM